Raad vergadert over Marathonweg

23-05-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Verschillende partijen hebben inmiddels gereageerd op de komst van een overslaghaven in Vlaardingen. Van en naar deze haven zal naar verwachting een aanzienlijk aantal extra vrachtwagens over de Marathonweg rijden. Een extra belasting dus voor het milieu en de gezondheid van omwonenden langs de weg.

ONS.Vlaardingen heeft al voorgesteld om 50 miljoen uit te trekken voor de overkapping  van de Marathonweg. Laten alle betrokken, ook de bedrijven in het Westland die baat hebben bij de haven, hier maar voor betalen, aldus de partij.

GroenLinks noemt het plan van ONS.Vlaardingen een oud plan, immers zij hebben het zelf ook al eens voorgesteld. ,,Reeds in de vorige coalitieperiode (2010-2014), toen GroenLinks nog deel uitmaakte van het college, heeft de toenmalige fractie het plan geopperd om de Marathonweg niet te ondertunnelen (kosten ongeveer 200 miljoen euro) maar om een kap over de Marathonweg te plaatsen’’, aldus GroenLinks raadslid Kees Borsboom. ,,Het plan kwam vanwege de recessie en de daarmee samenhangende bezuinigingen in de ijskast terecht’’.

Koen Kegel van D66 vindt het kostenplaatje dat ONS.Vlaardingen voorschotelt onrealistisch. ,,Echte kosten zijn eerder 100 miljoen’’, aldus Kegel. ,,Maar belangrijker nog: dit verplaatst alleen het probleem, maar lost het niet op. Als het zou helpen, zou ik er serieus over willen praten, maar dit is 1400 euro belastinggeld per Vlaardinger (!) weggooien. Komende raadsvergadering legt D66 een plan voor dat wel helpt, vele malen goedkoper is en dat wél te realiseren is’’.

Stefanie Solleveld, fractievoorzitter van de PvdA, heeft vanavond tijdens de raadsvergadering ingezet op een interpellatiedebat. Zij wil nu weleens weten waarom het college niet eerder meer informatie heeft verstrekt. Ze pleit ook voor een milieuzone en de mogelijkheid om het vervoer van en naar de haven CO2 neutraal te laten plaatsvinden. Tenslotte benadrukt ze vooral het snel in overleg treden door het college met de bezorgde bewoners.

Voor wie het allemaal live wil meemaken: de (openbare) raadsvergadering begint om 19.30 uur in het Stadhuis aan de Markt 11.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date