Categorieën

Service

Raad stemt definitief tegen vuurwerkverbod

Raad stemt definitief tegen vuurwerkverbod
Politiek

Raad stemt definitief tegen vuurwerkverbod

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 27-05-2021
  • Politiek
Raad stemt definitief tegen vuurwerkverbod
VLAARDINGEN – Meer dan 11.000 incidenten van mishandelingen, branden en vernielingen, vele honderden gewonden, en tenminste één dode. Dat lijkt de beschrijving van een oorlogsgebied maar is ‘niet meer’ dan de doorsnee jaarwisseling in Nederland, tot en met die van 2019-2020. Afgelopen jaar was dat veel minder omdat er vanwege de coronaregels geen vuurwerk afgestoken mocht worden, laat staan dat je in kleinere of grotere groepen de straat op mocht.

Vorige week donderdag moest de gemeenteraad een beslissing nemen over het afsteken van vuurwerk. Helemaal verbieden of niet? In Rotterdam en Schiedam hebben ze al een algeheel afsteekverbod voor de komende jaarwisseling afgekondigd, bij de buren in Maassluis kregen ze daar in de raad de ‘handen niet voor op elkaar’. Handhaven van een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk is een probleem want je kunt immers niet op elke plek tegelijk zijn als politie of handhavers, zo sprak burgemeester Eenhoorn al eerder in maart.

GroenLinks was en is nog steeds voor een algeheel verbod, al was het alleen al vanwege de tonnen aan schadelijke stoffen die met vuurwerk in het milieu terecht komen. Robin Bongers vond daarbij slechts Salih Akça aan zijn zijde maar de meeste partijen wilden hun handen daar niet aan branden. Kort na de komende jaarwisseling worden er ook nog eens gemeenteraadsverkiezingen gehouden, dus politiek handig is het stemmen voor een verbod niet. ,,Dat het zo leuk is, is voor ons geen argument om dan maar de andere kant op te kijken als het gaat om de schade die vuurwerk aanricht’’, was het inhoudelijk argument van GroenLinks. Salih Akça van de gelijknamige eenmansfractie vond ook nu wel eens het tijd om eens te kijken naar een alternatief voor de viering van de jaarwisseling.

Andere partijen die het woord ‘verbod’ in hun mond namen vonden dat dit dan maar landelijk geregeld moest worden en niet lokaal. Gezinspartij CDA wil het vooral ‘gezellig houden’, afsteken van vuurwerk moest gewoon kunnen en wie dat verantwoord doet moet geen slachtoffer worden van de raddraaiers, aldus het CDA.  De PvdA en de ChristenUnie/SGP pleitten al eerder voor het ‘Maassluisse model’, dus niet verbieden.

Sommige partijen waren wat verdeeld; bij D66, ONS Vlaardingen en de VVD werd niet eensgezind gestemd, maar vooraf was er waarschijnlijk wel even geteld zodat het hier niet mis op kon gaan. Dat ging het uiteindelijk ook niet, want er waren 24 stemmen tegen een vuurwerk-afsteekverbod en 9 stemmen voor.