Raad heeft even lak aan tradities

17-10-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Er werd vanavond behoorlijk wat afgestemd in de gemeenteraad. Voor verschillende functies moesten raadsleden worden gekozen. Voor de Agendacommissie waren zeven nieuwe leden nodig en voor de Werkgeverscommissie drie. Daarnaast werden er vier nieuwe steunraadsleden benoemd en een nieuwe vicevoorzitter voor de raad. Die laatste vervangt burgemeester Annemiek Jetten als zij even geen voorzitter kan zijn; bijvoorbeeld omdat er over onderwerpen uit haar portefeuille gesproken wordt.

Het duurde allemaal nogal lang, ook omdat er bij sommige functies meerdere stemrondes nodig waren. Bij de stemming voor leden van de Werkgeverscommissie bijvoorbeeld. Nieuwe leden moesten een meerderheid achter zich hebben en er waren meerdere stemrondes nodig voordat er genoeg kandidaten gekozen waren, en afgevallen.

Meest opvallende verkiezing was misschien nog wel die van vicevoorzitter van de raad. Kandidaten waren Nol Kloosterman van de AOV en Marnix Alderliesten van het CDA. Vooraf riep Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen nog op om de oppositie deze positie te gunnen. Dat zou dan Nol Kloosterman worden en dat was ook degene met de meeste 'dienstjaren'. Gebruikelijk was om ook hier naar te kijken, zogeheten ‘anciënniteit’ dus.

Achter de schermen bleek echter de coalitie de gelederen gesloten te hebben en ging even voorbij aan tradities en gunnen: Alderliesten kreeg de positie toebedeeld.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date