Categorieën

Service

Raad akkoord met Rotterdamwet Westwijk

Raad akkoord met Rotterdamwet Westwijk
Politiek

Raad akkoord met Rotterdamwet Westwijk

  • Redactie
  • 17-12-2015
  • Politiek
Raad akkoord met Rotterdamwet Westwijk

VLAARDINGEN – Afgelopen dinsdag is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voorstel om de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijk Probleemgebied toe te passen op de Westwijk. In de volksmond staat deze wet ook wel bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het geeft de gemeente en woningcorporaties de mogelijkheid om een selectiebeleid te voeren wie wel en wie niet ‘toe te laten’ als nieuwe huurder in een wooncomplex. Er zal overigens nog wel toestemming moeten worden gevraagd bij de verantwoordelijke minister.

Voor de één is het een voorrangsregeling om in bepaalde delen van de Westwijk meer rust te brengen, voor de ander is het een discriminerende regeling die mensen uitsluit. SP-raadslid Frank Hoogervorst noemde het een ‘bijstandsmoederspesters-regelingetje’ en probeerde de gevolgen ervan enigszins te repareren met een motie: als de nummer één op de wachtlijst voor een woning er niet in mag, regel dan een nieuwe aanbieding binnen een maand. Verantwoordelijk wethouder Hans Versluijs vond dit een sympathieke motie en verklaarde dat woningcorporatie Waterweg Wonen hier geen probleem mee had. De motie haalde het echter niet, met 12 stemmen voor en 22 stemmen tegen. Woordvoerder Albert Don van VV2000/Leefbaar Vlaardingen sprak onder meer zich tegen de SP motie uit, niet nog meer regels met uitzonderingen maken, en pleitte voor een daadkrachtig stap-voor-stap maatregelen nemen: ,,Als later een extra vangnet nodig mocht zijn, kunnen we daartoe altijd nog overgaan’’.

Furieus tegenstander van de maatregel was ook GroenLinks voorman Kees Borsboom: ,,Alle Vlaardingers zouden u even lief moeten zijn! Je zal maar in de Westwijk in een van de genoemde complexen wonen. De samenstelling van het gezin, de leeftijd, de opleiding en het inkomen is dusdanig dat je past in het profiel van de gemeente en van Waterweg Wonen. Je hebt mogelijk wat minder talenten meegekregen, geen of weinig opleiding genoten en daardoor met een bepaalde regelmaat werkeloos. Je hebt het dan niet getroffen in het leven’’. Borsboom pleitte verder in zijn commentaren voor het creëren van kansen en niet van het ontnemen van kansen.

Het collegevoorstel kon uiteindelijk rekenen op een meerderheid van 27 stemmen voor en 7 stemmen tegen. De SP en GroenLinks stemden als enigen tegen. Wethouder Hans Versluijs tenslotte was terughoudend over het effect van de maatregel: ,,het levert een bescheiden bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheid’’. De herstructurering van de komende jaren, inclusief sloop en nieuwbouw van woningen en het herinrichten van de Openbare Ruimte, zag hij als een oplossing met grotere positieve resultaten.