PvdA bezorgd over voldoende sociale huurwoningen in nieuwbouwplannen

09-04-2021 Politiek Advertorial

VLAARDINGEN - Gisterenavond sprak de raad in commissieverband over de verhouding sociale huurwoningen en koopwoningen in Vlaardingen; op verzoek van de PvdA, die hiervoor een agendaverzoek had ingediend.

Dat deed de PvdA, omdat er een afspraak gemaakt is, dat 30 procent van de extra nieuw te bouwen woningen uit sociale huurwoningen moet bestaan. Dat betrof een gemeentelijk bod in de regionale woningmarktafspraken, waarover een meerderheid van de raad had besloten in maart 2019. In absolute getallen was dat dan 600 van de 2000 woningen.

Toen de raad een bijeenkomst had over het thema wonen, begin februari dit jaar, bleek dat de het aantal extra te bouwen woningen naar boven was bijgesteld; van 2000 naar 4030. Ruim twee maal zoveel! Maar het aantal sociale woningbouwwoningen bleef steken op diezelfde 600 stuks... De PvdA wil dat die afspraak wordt nageleefd. Juist omdat er een groeiende groep mensen een beroep moet doen op een huis uit de corporatievoorraad, omdat zij voor een koopwoning niet in aanmerking kunnen komen.

De PvdA had in de commissie van gisteren beide directeuren van de woningcorporaties uitgenodigd, om onder anderen te spreken over hun rol en samenwerking met de gemeente in de nieuwbouwplannen. De zorg, dat juist de mensen met een middeninkomen tussen wal en schip vallen en het kind van de rekening zijn geworden in de overspannen woningmarkt, werd door hen gedeeld. De nieuwe woningwet was daar ook mede oorzaak van; heel lang mochten de corporaties geen mensen met middeninkomens huisvesten. Sinds kort mag dat gelukkig weer wel. Des te meer reden om te zorgen, dat er dan ook huizen zijn voor die mensen! 

Nieuwsgierig geworden naar de hele discussie tijdens de raadscommissie? Kijk 'm HIER terug.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date