Politiek is kiezen (ingezonden brief)

27-09-2015 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – In een ingezonden brief laat Jacky Silos, fractievoorzitter van het CDA, haar licht schijnen over de raadsvergadering van afgelopen donderdag.
 

,,Afgelopen raadsvergadering was ik het helemaal kwijt. Een officiële, openbare vergadering over het thema vluchtelingen. De bedoeling? Een informatief, niet-politiek debat. Door politici. In Vlaardingen.

Ik heb lang nagedacht waarom ik dat maar niet snappen wil. Dat je als gemeenteraad over de komst van vluchtelingen een politiek debat voert, dát snap ik. Daar ben je per slot gemeenteraad voor. Maar hoe je als raad een niet-politiek debat voert? Wie het weet mag het me uitleggen. Misschien is er een verschil van inzicht over wat politiek betekent? Tsja, politicologen zijn het al niet eens over de definitie van politiek. Dan is het niet vreemd dat raadsleden daar eveneens verschillend over denken.  

Normaal 

Maar goed, afgelopen donderdag vroeg een aantal partijen om een niet-politiek debat. Wat ik daar vooral kwalijk aan vind, is dat zij blijkbaar hetzelfde negatieve beeld hebben dat sommigen – velen? – van politiek hebben. Dat beeld past bij een bekende visie op politiek, namelijk: ‘Politiek is strijd om macht’. Ik heb dit altijd een nogal beperkte en vervelende definitie gevonden. Volgens dit idee zijn politici al snel machtswellustige zakkenvullers, die zich naar de top werken over de rug van anderen. Als dit je idee van politiek is, snap ik overigens wel de wens om een niet-politiek debat. De bedoeling is dan blijkbaar een debat te kunnen voeren waarin mensen normaal met elkaar omgaan. Dat klinkt me als muziek in de oren.  

Politiek 

Het enige is: in elk debat zou normaal met elkaar omgaan de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. We zijn politici en daarom voeren we in de gemeenteraad debatten, politieke debatten welteverstaan. Ik zie politiek heel anders dan louter strijd om de macht. Ik gebruik graag de definitie van politicoloog Easton: "Politiek is een gezaghebbende toedeling van waarden". Voor Jip, Janneke en tante Jo vertaalt dat zich als: "Wat vind je belangrijk en welke keuzes maak je dan?" Je vindt bijvoorbeeld uit solidariteit dat vluchtelingen een plek in onze stad verdienen. Of je vindt omwille van de veiligheid dat vluchtelingen vooral weg moeten blijven. Beide zijn politieke standpunten. Op basis van argumenten heb je het met elkaar erover wat wij belangrijk vinden voor Vlaardingen. Dat heet politiek bedrijven, en dat kan toch niet verkeerd zijn?  

Keuzes maken is interessant, belangrijk en heel normaal. De stad verwacht van ons, politici, geen urenlang procedureel geneuzel, waarin sommigen van mijn mederaadsleden excelleren. Wij moeten politiek niet zien als de kans op een machtspositie, maar als de kans om op basis van je politieke kleur keuzes te maken. Gelukkig deden eigenlijk alle fracties dat ook, donderdag in het vluchtelingedebat. En terecht!’’   

Jacky Silos 

Fractievoorzitter CDA VlaardingenGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date