Categorieën

Service

Politiek: extra subsidie Stadsgehoorzaal

Politiek: extra subsidie Stadsgehoorzaal
Politiek

Politiek: extra subsidie Stadsgehoorzaal

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 30-06-2017
  • Politiek
Politiek: extra subsidie Stadsgehoorzaal
VLAARDINGEN - Maar liefst een dozijn vertegenwoordigers van de Stadsgehoorzaal sprak gisteren de gemeenteraad toe over de Voorjaarsnota. De boodschap? Er moet geld bij, bovenop wat het college wil uittrekken voor het theater. In de Voorjaarsnota is een bedrag gereserveerd van €520.000, maar om een toekomstbestendig theater te worden moet dit bedrag verhoogd worden naar €640.000. Een half uur lang spraken theaterdirecteuren Sylvia Hagers en Renske Verbeek zich, samen met artiesten en medewerkers, enthousiast uit over een toekomstbestendige Stadsgehoorzaal, haar plek in de Vlaardingse samenleving en de betekenis ervan voor professionele theatermakers, aanstormend talent, amateurgezelschappen en de inwoners van de stad.

Het is nog even afwachten of het extra subsidieverzoek ingewilligd zal worden, maar een aantal partijen heeft zich hier al positief over uitgelaten. Zo kwamen de SP en D66 deze week met een gezamenlijke verklaring waarin zij pleitten voor het benodigde bedrag. ,,Vlaardingen staat er nu financieel weer beter voor'', aldus de SP en D66. ,,Dat geldt ook voor de Stadgehoorzaal. Daar is door de huidige directie en het bestuur met beperkte middelen een klein wonder verricht. Het geld dat het college nu vrij maakt is een stap in de goede richting maar wij hebben ons door betrokkenen en deskundigen laten overtuigen dat dit niet genoeg is, aldus Peter Caljé (D66) en Frank Hoogervorst (SP). ,,De Stadsgehoorzaal krijgt er al geld bij, maar er is meer nodig om echt door te pakken en alle kansen te benutten'', vervolgen zij.

Beide partijen kondigen vervolgens aan dat ze de huidige voorstellen in de Voorjaarsnota voor wat betreft de Stadgehoorzaal willen verbeteren. Allereerst om een aantal noodzakelijke eenmalige investeringen mogelijk te maken en ook door het eenmalig versterken van het eigen vermogen zodat ze tegen een stootje kunnen. De plannen van de Stadgehoorzaal zelf vormen hierbij uitgangspunt te nemen voor het toekennen van een jaarlijkse subsidie. ,,Nu gaat het college nog uit van 'scenario 3' maar wat D66 en de SP betreft kiest de raad voor 'scenario 4', het bedrijfsplan van de Stadsgehoorzaal zelf''.

Naast D66 en de SP heeft ook Ivana Somers van VV2000/Leefbaar Vlaardingen zich al positief uitgelaten over het voorstel. Somers was ook al betrokken bij gesprekken hierover met de genoemde partijen. Dat maakt dat er opgeteld al 13 van de 35 raadsleden mee zullen stemmen. Bijna traditioneel stemmen met Leefbaar de AOV (3 zetels) en Stadsbelangen Vlaardingen (2 zetels) mee, wat het voorstel al een meerderheid zou moeten geven van 18 stemmen.

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →