Categorieën

Service

Overleg over nieuwe burgemeester geklapt

Overleg over nieuwe burgemeester geklapt
Politiek

Overleg over nieuwe burgemeester geklapt

  • Erik Meijer
  • 19-03-2016
  • Politiek
Overleg over nieuwe burgemeester geklapt

VLAARDINGEN – Nadat ONS.Vlaardingen al eerder geïrriteerd het overleg over een nieuwe burgemeester had verlaten, gaven gisteren ook D66, de PvdA en de ChristenUnie/SGP aan ermee te kappen.

In een gezamenlijke persverklaring, mede ondertekend door ONS. Vlaardingen, zeggen de partijen af te zien van deelname aan de Vertrouwenscommissie tot benoeming van een nieuwe burgemeester van Vlaardingen. ,,De belangrijkste aspecten binnen het proces om te komen tot een breed gedragen benoeming van een nieuwe burgemeester zijn niet in voldoende mate aanwezig.’’ Eén van de genoemde pijnpunten is de grootte van de Vertrouwenscommissie. De partijen die nu wel doorgaan willen een commissie met uit elke partij een vertegenwoordiger. De vier dissidente partijen willen een kleinere commissie. De coalitie en de oppositie zouden volgens hen elk drie leden moeten leveren. De geschiktheid van de kandidaten voor deze commissie zou voorop moeten staan.

ONS.Vlaardingen stelde eerder al dat er inmiddels toch een goed beeld moest zijn van de kwaliteiten van waarnemend burgemeester Bert Blase en over zijn functioneren als burgervader. Verschillende bronnen rond het overleg, dat achter gesloten deuren plaatsvindt, melden dat er desondanks fractievoorzitters zijn die 'wat te kiezen willen hebben'. Dat uitgangspunt lijkt minder relevant voor de inwoners van Vlaardingen. In reacties op de profielschets waar de inwoners konden reageren, spreekt de meerderheid van de Vlaardingers zich nu al uit voor Bert Blase.

Een commissie met twaalf leden uit alle fracties geeft de indruk dat het proces rondom de benoeming van een nieuwe burgemeester vooral een politiek machtsspel is. D66, de ChristenUnie/SGP, de PvdA en ONS. Vlaardingen lijken met hun stap echter ver weg te willen blijven van dergelijke politieke machtsspelletjes. De resterende coalitiepartijen, het CDA en de SP, leveren met fractievoorzitters Jacky Silos en Kasper Vink nog wel leden aan een Vertrouwenscommissie. In een extra raadsvergadering op woensdag 23 maart zal het voorstel worden gedaan deze Vertrouwenscommissie in te stellen.

De SP en het CDA lopen nu echter het risico een speelbal te worden voor de getalsmatig veel sterkere oppositiepartijen. Daarbij worden ook de verhoudingen in de coalitie nog eens op scherp gezet. De vraag is hoe de Commissaris van de Koning, medeverantwoordelijk voor het proces rond de benoeming van een burgemeester, op de gebeurtenissen in Vlaardingen zal reageren. De kans bestaat dat hij besluit dat de Vlaardingse raad haar huiswerk over moet doen en we voorlopig nog aan een interim burgemeester vast zitten.