Categorieën

Service

ONS Vlaardingen staakt

ONS Vlaardingen staakt
Politiek

ONS Vlaardingen staakt

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 02-06-2016
  • Politiek
ONS Vlaardingen staakt
VLAARDINGEN – Een raadslid in de gemeenteraad krijgt gemiddeld zo’n €1000 netto per maand uitgekeerd. Daarbij wordt verwacht dat je tenminste de raadsvergaderingen bijwoont, je inleest op de stukken en agenda, je deelneemt aan debatten en je achterban vertegenwoordigt. Vanavond echter zal de fractie van ONS. Vlaardingen niet aanwezig zijn bij de raadsvergadering. Er wordt door de fractie gestaakt uit onvrede met de procedure rondom het aanstellen van een ‘vaste’ burgemeester. Onder interim-burgemeester Bas Eenhoorn heeft de partij dit in 2014 al eerder gedaan: weigeren om deel te nemen aan een debat met het bijbehorende stemmen, en het stadhuis verlaten.

De partij noemt de hele procedure rondom de benoeming van de burgemeester een ‘poppenkast’. Frans Hoogendijk stapte er eerder voor uit het overleg met de andere fractievoorzitters. Gedurende dit proces echter is er regelmatig achter de schermen met fractievoorzitter Frans Hoogendijk overleg geweest over allerlei zaken. Hieronder werden vooral de voorwaarden besproken voor deelname aan de gesprekken over een profielschets en de samenstelling van een vertrouwenscommissie. Volgens Hoogendijk duurde het echter allemaal veel te lang, terwijl alle andere partijen, mede onder druk van de Commissaris van de Koning, toch tot overeenstemming zijn gekomen.

ONS Vlaardingen stelt in haar persbericht ook dat de inwoners van Vlaardingen geen invloed hebben gehad op de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Er is echter uitdrukkelijk door de gemeente in alle lokale media een oproep gedaan om te reageren op een profielschets, en verschillende burgers hebben daar ook gebruik van gemaakt. Deze reacties zijn ook verwerkt in de definitieve profielschets die morgen aangeboden wordt aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit.

Een laatste punt dat ONS Vlaardingen aandraagt in haar persbericht is het voorstel dat zij eerder gedaan hebben aan de Commissaris van de Koning: de twee laatst overgebleven kandidaten voor het ambt van burgemeester in Vlaardingen willen ze campagne laten voeren en de inwoners mogen dan een voorkeur uitspreken. In 2002 zijn kandidaat-burgemeesters Tjerk Bruinsma en Rik Buddenberg zo’n zelfde strijd aangegaan. Bruinsma is het geworden, maar achteraf werd betwijfeld of dit wel de beste keus was; niet iedereen was weg van Bruinsma, ondanks diens charmeoffensief tijdens de ‘campagne’ van 2002. Een campagne die ONS.Vlaardingen nu weer zou willen zien. De partij ziet daarbij een maas in de wet om dit mogelijk te maken. Of dit werkelijk zo is, is twijfelachtig.

De raadsvergadering, die openbaar is, start vanavond om 20.00 uur