Nog geen sloop onderkomen Stichting Spoetnik

11-12-2018 Politiek Redactie

Een meerderheid van de stemde stemde eerder voor uitstel sloop

VLAARDINGEN – Mogen Stichting Spoetnik en de Cultuurwerkplaats voorlopig in de oude sporthal aan de Lijnbaan blijven zitten ? En dat totdat er daadwerkelijk zicht is op sloop van het gebouw en ontwikkeling van het gebied? Dat was de vraag die de raad vanavond moest beantwoorden. Eerder dit jaar was er een motie aangenomen om beide organisaties erin te laten tot 6 maanden voor een vast te stellen sloopdatum.

Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP vond de eerder door voormalig wethouder Arnout Hoekstra opgestelde Keuzenotitie, waarin twee keuzes werden voorgelegd, een ‘Kleuternotitie’. ,,Een notitie waaruit duidelijk blijkt hoe Hoekstra dacht over Stichting Spoetnik’’, aldus Van Pienbroek. Er waren volgens Van Pienbroek veel onnodige financiële barrières opgeworpen door wethouder Hoekstra om maar te voorkomen dat de motie uitgevoerd moest worden.

Niemand leek in ieder geval veel geld in een slooppand te willen investeren, maar de genoemde (bijna) €70.000 voor herstelwerkzaamheden aan dak, kozijnen en cv ketel waren volgens Stichting Spoetnik niet noodzakelijk. Het meeste kon af met kleine reparaties en de cv ketel vervangen was ook niet nodig. Er leek dus veel minder geld nodig voor een verlengd verblijf van Spoetnik en de Cultuurwerkplaats.

Voor verantwoordelijk wethouder Bart Bikkers was het minder eenvoudig dan sommigen dachten. ,,De genoemde investeringen aan het pand (reparaties en dergelijke) moeten wel degelijk gedaan worden uit het oogpunt van goed huismeesterschap. Juridisch en verzekeringstechnisch heb je nou eenmaal aansprakelijkheid als gemeente, en je komt dan niet weg met een afstandsverklaring door de huurder’’. Een nieuwe overeenkomst met beide organisaties op basis van leegstandsbeheer was risicovol: een leegstandsbeheerder als Ad Hoc zou er ook snel andere ‘huurders’ in kunnen plaatsen en de huidige organisaties er ‘uit werken’.

De raad was het er in ieder geval over eens dat Stichting Spoetnik en de Cultuurwerkplaats snel duidelijkheid moeten krijgen. Volgende week zal de Keuzenotitie in de raad behandeld worden. De verwachting is dat de raad het stuk ofwel zal amenderen ofwel het college vraagt om een nieuwe Keuzenotitie met een ander financieel plaatje. En daaruit volgt naar verwachting een langer verblijf voor Stichting Spoetnik en de Cultuurwerkplaats in de oude sporthal, dus de uitvoering van de eerder ingediende motie.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date