Nog geen geld voor herbouw gevel Leskipand

21-12-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – ‘Je moet met zo’n bouwer niet eens in zee gaan’. Ivana Somers van Leefbaar Vlaardingen en Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen waren eensgezind in de raadsvergadering vanavond waar het ging om het Leskipand. Eigenaar/ontwikkelaar SKA projectmanagement had aan de gemeente een bedrag gevraagd van €45.000. Reden hiervoor was dat er veel eisen aan de herbouw van de (deels ingestorte) gevel werden gesteld, en dat bracht extra kosten met zich mee. Kosten die daarvoor niet voorzien waren. Somers en Hoogendijk vonden dat min of meer een ‘ondernemersrisico’; een goede ontwikkelaar houdt daar voldoende rekening mee.

De vorige eigenaar had al eerder een toezegging gehad van de (toenmalige) Stichting Stadsherstel, van een bedrag van maar liefst €450.000. Bedoeld om het monumentale karakter van het pand te behouden. Dat plan werd uiteindelijk niet uitgevoerd, Stadsherstel hield op te bestaan en die vorige eigenaar ging failliet.

Nadat Stichting Stadsherstel in 2014 ophield te bestaan was er nog wel geld over. Geld dat werd gestopt in een ‘potje’ stadsontwikkeling en daar is nog voldoende van over om aan SKA projectmanagement €45.000 voor het Leskipand te geven. Verantwoordelijk wethouder Hans Versluijs vond het herstellen van die historische gevel aansluiten bij waar het geld oorspronkelijk voor bedoeld was: stadsontwikkeling. Hoe eerder het Leskipand (deels) in zijn oude glorie hersteld wordt, hoe beter ook voor de Hoogstraat en haar ondernemers.

Niet iedereen vond dat nu al een besluit moest worden genomen. Dat de gevel van het Leskipand ingestort was en dat deze in (vrijwel) oorspronkelijke staat moest worden teruggebouwd was 'nieuwe informatie', aldus een deel van de raad. Het voorstel moest daarom worden aangehouden en in januari terugkomen, zo vond de meerderheid. Alleen de SP stemde tegen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date