Nieuwe Statenleden geïnstalleerd

29-03-2019 Politiek Redactie

DEN HAAG - De 55 nieuw-verkozen leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland zijn vandaag in Den Haag geïnstalleerd. Forum voor Democratie (FvD) en Denk zijn nieuwkomers in Provinciale Staten.

Commissaris van de Koning Jaap Smit: ,,Het is misschien nog iets te vroeg om te zeggen, maar het lijken in Nederland historische verkiezingen te zijn geweest. Hier in Zuid-Holland is FvD in één klap de grootste partij geworden. Zo’n entree als nieuwe partij is in onze provincie sinds 1946 niet voortgekomen.''

Jaap Smit gaf aan dat er een enorme verantwoordelijkheid ligt op de schouders van de nieuwe Statenleden. ,,U bent als collectief verantwoordelijk voor het beeld dat mensen van de provinciale politiek krijgen.'' Belangrijke thema’s waar de provincie de komende jaren voor staat zijn de woningbehoefte, energievernieuwing, bereikbaarheid en economie. ,,Waar ik voor wil pleiten is dat u met elkaar stevige debatten voert, maar graag wel op feiten en inhoud en niet op de man of de vrouw'', aldus de commissaris van de Koning.

Hans Wiegel (voormalig VVD-politicus) zal als informateur een verkenning gaan uitvoeren onder de dertien politieke partijen binnen de Provinciale Staten naar de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. 

Op maandag 27 mei kiezen de Statenleden de leden van de Eerste Kamer.

De heer Baudet (FvD), mevrouw Rookmaker (FvD) en de heer Kuzu (Denk) die gekozen waren in Provinciale Staten, hebben hun benoeming niet aanvaard. Hun plekken worden ingenomen door de heer Kegel (FvD), de heer Verheij (FvD) en de heer Celik (Denk).Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date