Nieuwe coalitie? Laat het maar zien!

23-04-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vanavond bespreken de gezamenlijke fractievoorzitters met elkaar het advies dat informateurs Frans Hoogendijk en Arnout Hoekstra hebben opgesteld aan de gemeenteraad. Daarin staat welke partijen met elkaar een coalitie gaan vormen, en per partij een wethouder leveren, en ook hoe de nieuwe werkwijze van de raad moet zijn; niet meer denken in oppositie/coalitie en met elkaar een breed gedragen raadsakkoord sluiten. Een positieve insteek dus en een college dat bestaat uit ONS.Vlaardingen. de SP, het CDA, de VVD en GroenLinks. Valt er nog vuurwerk te verwachten of is iedereen voorlopig tevreden zo? Vlaardingen24 sprak enkele fractievoorzitters hierover.

Ivana Somers van VV2000/Leefbaar Vlaardingen was een beetje teleurgesteld dat ze niet ‘naar de volgende ronde is doorgegaan’. Somers: ,,Vooraf waren er goede gesprekken en dat schiep hoop op meer. De coalitie zoals die zich nu aftekent is er één van links én rechts, twee uitersten waarbij een goede balans noodzakelijk is. Die balans zie ik nog niet. De beoogde coalitie heeft nu veel ‘in handen’ om tot een rompakkoord te komen, de grote lijnen neer te zetten, maar er is daarvoor nog veel werk te doen. In ieder geval zullen we niet ‘zuur doen’, maar een positieve insteek kiezen’’.

Ben Trooster van Beter voor Vlaardingen vindt de voorgestelde coalitie van vijf partijen niet helemaal recht doen aan de verkiezingsuitslag van 21 maart. ,,De lokale partijen hebben zo’n 50% van de stemmen binnengehaald’’, aldus Trooster. ,,Die verhouding zie ik dan niet terug in de (mogelijk) nieuwe coalitie’’. Trooster vindt dat dan toch weer neigen naar oude politiek. ,,Dat gaat over vier jaar wel anders als wij de grootste zijn’’, voegt hij er half  ‘grappend’ aan toe.

Stefanie Solleveld van de PvdA geeft er de voorkeur aan om de beste personen op de juiste plek (portefeuille) te zetten. ,,Even niet in partijen denken of meerderheid/minderheid maar gewoon een soort ‘zakenkabinet’, waarbij niet naar politieke kleur wordt gekeken’’, aldus Solleveld. ,,Ik wens ze echter veel succes, ook bij het opruimen van de puinhopen’’, voegt ze eraan toe. Solleveld verwijst hierbij naar enkele zaken waaronder het faillissement van Vlaardingen Werkt en de Sociale Super Van Lopik aan de Vetteoordskade.

,,Wij zijn heel erg benieuwd naar hoe zij dit vorm gaan geven’’, aldus Desiree de Jong van het AOV. ,,Of dit het goede vertrekpunt is naar een nieuw raadsakkoord, daar hebben we vraagtekens bij. Er is veel lokaal gestemd, maar we zien het niet terug in de nieuwe samenstelling van de voorgestelde coalitie en het te vormen college. Of dit nu het brede draagvlak zal geven, dat vraag ik me af, maar is de keuze van de informateurs. Veel onderwerpen zijn integraal, die betreffen meerdere portefeuilles en misschien moet je eerst wat mensen voor de verschillende onderwerpen bij elkaar zetten. We wachten het af’’.

De raadsvergadering begint vanavond om 20.00 uur in de raadszaal van het Stadhuis, en is openbaar toegankelijk.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date