Motie tegen fijnstof haalt het niet in gemeenteraad

16-09-2021 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De inwoners moeten zelf kunnen kiezen, en dit voorstel is betuttelend. Dat vond raadslid Corné Venema van het CDA over een motie die was ingediend door GroenLinks, samen met de PvdA.

Neill Voorburg van GroenLinks betoogde in die motie dat het stoken van hout in een open haard of houtkachels leidt tot veel fijnstof; maar liefst 23% ervan in Nederland blijkt van ‘houtstook’ te komen. En vooral mensen met astmatische klachten of COPD-patiënten hebben er tenminste last van, waarvan veel forse gezondheidsklachten. Kon daar niet wat meer rekening mee gehouden worden, en hoe moet dat dan vorm krijgen? Aldus Neill Voorburg van GroenLinks en Nel Versteeg van de PvdA.

De motie werd ingebracht bij het agendapunt van het Actieplan Luchtkwaliteit. Ofwel, hoe kunnen we nou zorgen voor een betere luchtkwaliteit, en wat kunnen we in Vlaardingen daaraan bijdragen? Wat houtstook betreft sprak de raad zich op 8 juli vorig jaar al uit tegen verbranding van ‘houtige biomassa’, maar dat ging dan nog niet over de open haarden en houtkachels ‘thuis’. En GroenLinks en de PvdA hadden het nog niet over algeheel verbieden, maar wel over het bekijken of een verbod mogelijk is, en bij welke (weers-)omstandigheden dat beter is voor de gezondheid van veel mensen.

Het Actieplan Luchtkwaliteit werd door de raad aangenomen met een meerderheid. De motie van GroenLinks over de houtstook in open haarden en houtkachels redde het echter niet: slechts zeven van de 33 aanwezige raadsleden stemden voor.

 Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date