Motie Songfestival aangenomen...en nu?

19-10-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN/SCHIEDAM/MAASSLUIS – In Vlaardingen en Schiedam steken ze er geen geld in, en in Maassluis ‘hopen’ ze op een bijdrage uit de Europese subsidiefondsen waarmee de stad wat speciale activiteiten kan bekostigen. Als volgend jaar in mei het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gehouden wordt dan hopen de drie ‘Waterweggemeenten’ in ieder geval een ‘graantje’ mee te pikken.

Afgelopen donderdag bracht raadslid Marieke Thommis van het CDA een motie in bij de raadsvergadering. Ze riep daarin het college op om contact te leggen met allerlei instellingen en bedrijven om te bespreken waar de kansen liggen in verband met de komst van al die bezoekers, en pers, aan het Eurovisie Songfestival. De motie werd aangenomen met 20 stemmen voor en 12 tegen. De tegenstemmers vonden dat het bedrijfsleven ‘mans’ genoeg is om zelf initiatieven te nemen. De voorstemmers vonden dat de gemeente juist de culturele instellingen en de kleinere ondernemers wat meer kan faciliteren en ondersteunen. Natuurlijk zonder dat dit geld kost.

In Schiedam zijn ze al een stap verder; de organisaties Wenneker Cinema, Suikerzoet Filmfestival, Crévor Events, de bibliotheek, stichting Promotie Schiedam en Theater aan de Schie werken samen aan een Schiedams songfestivalprogramma, dat steeds meer vorm krijgt. Dat behelst onder meer ABBA-avond, een disco met songfestivalmuziek, een 'songfilmfestival' en een Avond van het Cabaret in aangepaste vorm in de schouwburg. Aan het definitieve programma wordt nog gesleuteld. 'Je hoeft je deze week geen dag te vervelen", aldus theaterdirecteur Rob Roos.

In Vlaardingen liggen de hotels en kleinere accommodaties inmiddels ook wel op schema: daar betaal je voor de periode rond het Eurovisie Songfestival inmiddels het dubbele tot driedubbele voor een kamer. Als je die nog kunt vinden tenminste, want veel is al volgeboekt.

Voor wat betreft de uitvoering van de motie heeft verantwoordelijk Eurovisie Songfestivalwethouder Bart Bikkers al gezegd niet na te laten het onderwerp bij elke ontmoeting met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en culturele instellingen naar voren te brengen. Overigens antwoordde hij afgelopen donderdag in eerste instantie op vragen rond de motie met citaten uit songfestivalliedjes. Creatief, maar het is wel afwachten wat de motie en de daaruit voortkomende acties volgend jaar mei opleveren voor de stad.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date