Koopzondagcircus weer van start

20-11-2015 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De raad sprak gisteravond tijdens een commissieavond over de evaluatie van de koopzondagen. Afgelopen jaar hebben de ondernemers in het Centrum vrij mogen bepalen op welke zondagen zij hun winkel openden en welke extra koopzondagen zij instelden.

In de praktijk veranderde er niet zoveel ten opzichte van voorgaande jaren. De eerste zondag van de maand bleef en daarnaast werden er enkele extra koopzondagen rond de feestdagen ingesteld. De meeste supermarkten in de stad zijn wel elke zondag open, evenals Blokker en Kruidvat in het Centrum. Modeketen H&M heeft dit ook nog geprobeerd, maar veel klanten trok dit niet. De gemeenteraad is nu aan zet om te beslissen of het beleid voortgezet wordt. Het college heeft een raadsvoorstel voorgelegd om dit wel te doen.

Wat er gisteravond vervolgens gebeurde kon iedereen die de politiek enigszins volgt wel voorspellen: een meerderheid is voor, de ChristenUnie/SGP is tegen en het CDA is verdeeld als het voorstel officieel in de raad in stemming wordt gebracht.

Raadslid Erik van Pienbroek kwam op de proppen met dezelfde kritische kanttekeningen als een jaar geleden: hoe representatief is het onderzoek van het Detailhandels Platform Vlaardingen (DPV) en heeft elke ondernemer zich wel uit kunnen spreken ? Het argument van ontwrichte winkeliersgezinnen bleef ditmaal achterwege, maar de zondagsrust werd wel aangehaald. Het driemaal luiden van de klokken van de Grote Kerk op zondagochtend, om 09.30 uur, 09.45 uur en 10.00 uur, wordt daarbij overigens niet gezien als verstoring van de zondagsrust.

Het CDA heeft een achterban die er verschillend  over denkt en de drie raadsleden van de partij vertegenwoordigen die standpunten prima: Fractievoorzitter Jacky Silos en raadslid Marnix Alderliesten gaan tegen stemmen en raadslid Marco van Unen voor. Alderliesten bekende overigens dat hij, bij onverwacht bezoek, toch op zondag nog even de supermarkt inschiet om eten te halen. Principieel als het kan dus, maar als de nood aan de man komt is het een ander verhaal.

De raad zal, mede op verzoek van de ChristenUnie/SGP het item koopzondagen binnenkort als bespreekpunt (debat) behandelen. De CU/SGP zal daar in een achterhoedegevecht haar standpunten nogmaals voor de bühne brengen. Veel zin heeft dit niet, want de uitslag van de stemming zal weer 30 voor en 5 tegen zijn, elke keer weer tot aan de volgende raadsverkiezingen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date