Jaarrekening gemeente: geen nieuwe bezuinigingen

12-05-2016 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – In Groot Vlaardingen deze week spreekt VVD fractievoorzitter Vera Kalf allerlei onheilsprofetieën uit; het gaat financieel nog steeds slecht met de stad, en er moet nog meer bezuinigd worden volgens Kalf. Vooral Cultuur moet ‘op een laag pitje’. Daartegenover stelde wethouder Arnout Hoekstra deze week een technisch, maar wel wat realistischer beeld van de werkelijkheid van het ‘Vlaardingse Huishoudboekje’. Hoekstra presenteerde de jaarrekening van 2015 en schetste een gematigd positief beeld: we zijn er nog niet, maar financieel gaat het wel de goede kant op. Nieuwe bezuinigingsrondes zitten er niet in.

De gemeente Vlaardingen sluit het begrotingsjaar af met een positief financieel resultaat van € 6,3 miljoen euro. Het positieve resultaat komt wel vooral door eenmalige voordelen. Zo ontving de gemeente meer BTW teruggave dan verwacht en waren er financiële meevallers op het terrein van jeugdzorg, onderwijs en sociale zaken.

Hoekstra: ,,Bij aantreden in 2014 hadden we nog een algemene reserve van min 8 miljoen euro, grote financiële risico’s, een onevenwichtige begroting, grond en vastgoed dat minder waard was dan de boekwaarde en een schuld van 297mln. In 2015 zijn onze risico's zijn afgenomen van € 35 miljoen naar €17,3mln, kunnen we de schulden die op ons vastgoed rusten nog verder aflossen (€3,2 miljoen), houden wij geld over op de begroting (€6,3 miljoen), zorgen wij dat overschotten op zorgbudgetten ook daadwerkelijk binnen het sociale domein beschikbaar blijven (€1,8 miljoen), stijgt de algemene reserve naar inmiddels plus €2,7 miljoen en is de leenschuld met €27 miljoen afgenomen’’.

Met het oog op de behandeling van de komende Voorjaarsnota zullen verschillende partijen waarschijnlijk hun ‘wensenlijstjes’ in willen dienen. Het financiële overschot van €6,3 miljoen is echter geen ‘vrij te besteden’ som geld, als het aan het college ligt. ,,We sparen nog even door om echt helemaal financieel gezond te zijn’’, aldus Arnout Hoekstra. ,,Er is in de begroting structureel ruimte om vervolgens zonder extra bezuinigingen in 10 jaar tijd door te sparen om op langere termijn financieel nog gezonder te worden en risico’s  geheel vanuit de Algemene Reserve af te kunnen dekken’’.

Kortom, er zijn voorlopig geen nieuwe bezuinigingen te verwachten voor de inwoners van Vlaardingen. Als het aan het college ligt tenminste. De VVD is nu aan zet om bij de Voorjaarsnota en de Begroting dit jaar wel met nieuwe bezuinigingsvoorstellen te komen, en met bijbehorende berekeningen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date