Integriteitsonderzoek pleit ONS.Vlaardingen vrij

25-05-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Een gift van gokkastenleverancier De Vries Speelautomaten aan ONS.Vlaardingen heeft geen invloed gehad op het stemgedrag van die partij in de gemeenteraad. Dat stelt raadslid Ron Boers van ONS.Vlaardingen nadat de resultaten van het integriteitsonderzoek naar de partij bekend werden deze week.

Boers: ,,ONS.Vlaardingen valt niets te verwijten op het gebied van integriteit. Dat stelt onderzoeksbureau Integis. Het bureau onderzocht op verzoek van de raadsgriffier mogelijke belangenverstrengeling bij de lokale partij. De SP had om zo’n onderzoek gevraagd, omdat zij vermoedde dat ONS.Vlaardingen zijn stemgedrag had laten beïnvloeden door een gift van een bedrijf. Hiervoor blijkt dus geen grond te zijn.’' 

Transparant


In een eerdere fase had burgemeester Jetten het bureau CAOP al opdracht gegeven tot een onderzoek naar ONS.Vlaardingen. Dat bureau stelde vast dat een integriteitsonderzoek geen toegevoegde waarde zou hebben, en dat onderzoek van alleen de boekhouding, wat ook heeft plaatsgevonden, voldoende was.

,,ONS.Vlaardingen is steeds volstrekt transparant geweest over de sponsoring, en had al direct aangeboden hierover inzicht te geven in de boeken’’, aldus Boers. ,,Het CAOP (Centrum voor Arbeidsverhouding Overheidspersoneel) verklaarde eerder dat van belangenverstrengeling pas sprake is als de zuiverheid van de besluitvorming in het geding is. Er moet dan sprake zijn van een zodanig gemankeerd verband tussen het standpunt van de partij en de wederdienst van de sponsor, dat die zuiverheid lijkt geschonden. Dat verband ziet CAOP dus niet. Sterker nog: CAOP concludeert dat ONS.Vlaardingen zich in de raad heeft ingezet voor het hogere doel van de gemeente, door te proberen een schadeclaim van het bewuste bedrijf richting de gemeente te voorkomen.

Fractievoorzitter en beoogd wethouder Frans Hoogendijk: ,,Ik ben uiteraard blij met de uitkomsten van het onderzoek, maar had ook geen ander resultaat verwacht.''Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date