Categorieën

Service

In actie voor overnachtende chauffeurs

In actie voor overnachtende chauffeurs
Politiek

In actie voor overnachtende chauffeurs

  • Redactie
  • 24-09-2015
  • Politiek
In actie voor overnachtende chauffeurs

VLAARDINGEN – De ChristenUnie/SGP maakt zich al langer sterk voor de positie van overnachtende chauffeurs van vrachtwagens op de openbare weg. Raadslid Erik van Pienbroek schreef hierover een brandbrief aan zijn collega’s.

,,Afgelopen week heb ik een brief verzonden aan alle raadsleden in de 23 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)’’, aldus raadslid Erik van Pienbroek. ,,In deze brief vraag ik aan de raadsleden om te reageren of zij binnen hun gemeente grenzen ook te maken hebben met overnachtende chauffeurs en of zij bereid zijn om samen met ons hier breder op in te gaan bij de MRDH’’.

Van Pienbroek vervolgt in de brief aan zijn collega’s: ,,De chauffeur is lang van huis, heeft weinig of geen geld bij zich (of van zijn werkgever gekregen) voor dagelijks levensonderhoud. De chauffeur moet vaak wachten voor hij een nieuwe vracht ergens af kan halen en zoekt logischerwijs een slaapplaats die niets kost. Veelal wordt zo’n slaapplaats gevonden op een openbare parkeerplaats zonder enige voorzieningen in een woongebied, op een bedrijfsterrein of een parkeerplaats langs de snelweg. Deze openbare parkeerplaatsen zijn niet ingericht op overnachtende chauffeurs en missen daarom ook de nodige voorzieningen als een toilet, afvalbakken en gelegenheid om normaal te kunnen eten. Dit geeft overlast door bezetting van parkeergelegenheid en onhygiënische overlast wat niet nodig is. Vanwege de overlast door deze chauffeurs hebben sommige gemeenten maatregelen genomen waardoor de chauffeurs niet meer binnen de gemeentegrens mogen overnachten. Wanneer dit wel gebeurt kan de gemeente zo nodig handhavend optreden’’.

Oplossingen in de regio

Van Pienbroek kaart naar zijn collega’s niet alleen het probleem aan maar geeft ook al wat alternatieve oplossingen: ,,Graag zouden wij een goede regionale oplossing vinden waardoor de chauffeurs niet steeds over de regio uitwaaieren en overal overlast veroorzaken. Dit is mogelijk wanneer op juiste locaties voorzieningen worden getroffen, zodat de chauffeur gewoon kan overnachten en zijn ding doen zonder dat de verschillende gemeenten hier overlast van ondervinden.Te denken valt aan het inrichten van parkeergelegenheid op de juiste plaatsen.

Regio en bedrijfsleven betalen mee

,,Voor financiering denk ik aan de MRDH, omdat het een regionaal probleem is waar verschillende gemeenten binnen de MRDH overlast van ondervinden. Daarnaast zou het bedrijfsleven haar steentje financieel kunnen bijdragen, immers de Oost-Europese chauffeurs komen hier om de vracht van diverse bedrijven te vervoeren. Tenslotte zou er een beroep kunnen worden gedaan op subsidie vanuit Europa’’, besluit het raadslid.