Hoofdbestuur VVD royeert raadslid Vera Kalf

17-01-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het landelijk bestuur van de VVD heeft deze week Vera Kalf geroyeerd als lid. Het is voorlopig het laatste hoofdstuk in de ‘soap’ van de machtsstrijd tussen de oude en nieuwe garde binnen de lokale partij. Op 3 januari lieten Vera Kalf en Nol Kloosterman weten per direct uit de VVD-fractie te stappen en als eigen partij door te gaan tot aan de verkiezingen. Uiteindelijk beschouwde het hoofdbestuur van de VVD dit als ‘zetelroof’ en keurde zowel dit als de manier waarop het hele proces door Kalf en Kloosterman vormgegeven was af. Hierop is voor Kalf dus op dinsdag 16 januari een royement gevolgd. Nol Kloosterman stapte al eerder zelf al uit de partij en ging naar het Algemeen Ouderen Verbond (AOV).

Wethouder, fractievoorzitter en raadslid. Vera Kalf is het allemaal geweest voor de VVD, maar het is nu voorgoed over tussen haarzelf en de partij. In november verloor Kalf de verkiezing voor het lijsttrekkerschap van relatieve nieuwkomer Bart Bikkers met een miniem verschil: 15 tegen 14 stemmen. Daarna bleek er ook nog eens voor haar helemaal geen plek te zijn op de kieslijst voor de raadsverkiezingen van 21 maart. Collega raadslid Nol Kloosterman kreeg daarbij een lage, en dus onverkiesbare plaats toebedeeld.

Met het royeren van Kalf komt er een einde aan een lange periode van interne conflicten en strijd binnen de VVD Vlaardingen, waarbij Kalf dikwijls zelf een prominente rol speelde. In de verkiezing voor lijsttrekker in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 bijvoorbeeld streed Kalf tegen Reinald Don, die overkwam van Trots Vlaardingen, maar ook VVD lid was. Verschillende bronnen meldden toen dat op de ledenvergadering zelf er aardig wat, tijdelijke, nieuwe leden leken te zijn gerekruteerd om hun stem op Kalf uit te brengen. Reinald Don leek dezelfde tactiek te hebben toegepast, maar verloor desondanks. In de roerige periode die volgde stuurde de VVD Willem Ginjaar van de VVD Zeeland als interim bestuurder om de gemoederen te bedaren en de eenheid in de partij weer te herstellen.

Onlangs nog werd door Kalf en Kloosterman het ontslag aangevraagd van fractie-assistent en oud politiek strijdmakker Kees Rijke, die wel een plek op de nieuwe kieslijst had bemachtigd. Voor Kalf moet dit als een dolksteek hebben gevoeld, waarop de ‘actie ontslag’ volgde. Kort voor de raadsvergadering waarin dit besproken werd had Kees Rijke de griffie laten weten ermee te stoppen. Het was kenmerkend voor de verhoudingen dat de VVD fractie dit op de raadsvergadering zelf pas te horen kreeg. De rij met politieke slachtoffers is langer dan genoemd, maar het politieke leven van Vera Kalf lijkt nu over, waarbij zij zelf het laatste slachtoffer is.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date