Categorieën

Service

Het kan dus wel !

Het kan dus wel !
Politiek

Het kan dus wel !

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-03-2016
  • Politiek
Het kan dus wel !

VLAARDINGEN – Afgelopen woensdag stuurde Commissaris van de Koning Jaap Smit de twaalf Vlaardingse fractievoorzitters op pad met één opdracht: zorg dat jullie het met elkaar eens worden over een Vertrouwenscommissie die zich met burgemeesterskandidaten gaat bezig houden ! Tot dat moment waren er al vier partijen uit de gesprekken gestapt en was een gezamenlijk standpunt ver weg.

Op donderdag 24 maart werd er weer ‘gewoon’ vergaderd over een aantal zaken, waaronder een nieuwe Visie Openbare Ruimte, een voorstel voor een Kinderraad en de verruiming van de eindtijd voor collectieve festiviteiten voor de horeca. Vrijwel alle agendapunten waren al eens in commissieverband behandeld, maar de ervaring leert dat zelfs dan iedereen er nog weleens uitgebreid een ‘zegje over wil doen’. Een eindtijd van rond een uur of twaalf ’s nachts is dan niet ongebruikelijk. Het liep echter volstrekt anders…

Een initiatiefvoorstel om een Kindergemeenteraad in te stellen, oorspronkelijk ingediend door D66 en ONS.Vlaardingen, werd direct bij de start van de vergadering ingetrokken. Het voorstel kon, door het in eerste instantie ontbreken van financiële dekking, al op weinig steun rekenen. Raadslid Bert van Nieuwenhuizen van D66 had er met Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen en Lianne van Kalken van GroenLinks een motie van gemaakt. Het college werd erin opgeroepen om te onderzoeken of en hoe een Kinderraad (financieel) mogelijk kon worden. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota moest het duidelijk worden. De motie werd unaniem aangenomen.

Het slotstuk van de raadsvergadering werd gevormd door een motie die werd ingediend door fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA, mede ondertekend door in totaal acht fracties. Solleveld riep het college op zich sterk te maken voor het behoud van treinstation Schiedam Centrum als intercitystation. Als de Hoekse Lijn af is zou deze functie vervallen, en dat is voor reizigers vanuit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam heel onhandig: zij kunnen er dan niet meer overstappen voor de trein naar bijvoorbeeld Den Haag. Ook deze motie kon op unanieme steun uit de raad rekenen.

Vrijwel alle andere voorstellen tussen de eerste en tweede motie werden eveneens unaniem aangenomen, op de verruiming van de tijden van de festiviteiten voor de horeca na; hier stemde de ChristenUnie/SGP tegen.

Een gemeenteraad dus, die elkaar goed en snel kon vinden. Zo snel dat rond half tien de vergadering alweer gesloten werd. Een historisch moment, en je kunt wel spreken over ‘Maassluisse toestanden’: daar zijn ze namelijk vrijwel altijd vlot klaar. We vrezen dat dit echter eenmalig was…