Help, het huis stort in!

05-03-2018 Politiek Advertorial

VLAARDINGEN - Als we er niet in slagen om genoeg technisch geschoolde leerlingen af te leveren aan de bouwsector, zou het zomaar eens een echte krantenkop kunnen worden. Bert van Nieuwenhuizen, kandidaat nummer 3 namens D66 Vlaardingen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, luidt de noodklok: “Vroeger werden timmerlieden en metselaars opgeleid op de aloude ambachtsschool. Tegenwoordig weet de jeugd alles van computers en zijn het ware goochelaars met het bedienen van hun telefoon, maar een spijker in de muur kunnen slaan, hó maar! Natuurlijk zijn er hele goede jongens en meisjes die wel technische vaardigheden hebben, maar het worden er steeds minder”. 

Ondernemers krijgen het steeds moeilijker in hun zoektocht naar genoeg gekwalificeerd personeel. Het onderwijs zal zich er bewust van moeten zijn dat ze leerlingen moeten interesseren voor bijvoorbeeld vervolgopleiding in de bouw, metaalindustrie, haven, voedselindustrie en zorg. Dit zijn terreinen waarop in onze regio een nijpend tekort is aan goed personeel. Een kans voor Vlaardingen, denkt Bert. “Waar nodig zullen wij als lokale en regionale overheid het onderwijs en de arbeidsmarkt moeten samenbrengen. Een goed voorbeeld hiervan is de Technetkring Nieuwe-Waterweg Noord, waarin ook Vlaardingen actief is bij het slaan van een brug tussen het onderwijs en de technische beroepen”. 

Momenteel is een aantal bedrijven in de metaalindustrie bezig met het opstarten van een bedrijfsschool met stageplekken en baangaranties. “Je kan dat zien als een goede navolging van de FIA (Food Innovation Academy) waar de gemeente Vlaardingen een fors steentje (1,8 miljoen euro) aan bijdraagt. Ook voor de zorg, haven, detailhandel, landmacht en toerisme wordt gewerkt aan een nog betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt”. 

Gelukkig gebeurt er dus al veel, maar de arbeidsmarkt staat nooit stil. Ervoor zorgen dat opleidingen blijven aansluiten op de werkvloer, en vooruit gaan in kwaliteit blijft dus belangrijk. “Graag wil ik aan het stimuleren daarvan als D66 raadslid of wethouder de komende vier jaar meewerken”, besluit Bert van Nieuwenhuizen.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date