Categorieën

Service

Gemeenteraad: de muis die brulde !

Gemeenteraad: de muis die brulde !
Politiek

Gemeenteraad: de muis die brulde !

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 16-10-2015
  • Politiek
Gemeenteraad: de muis die brulde !

VLAARDINGEN – Wie grote woorden gebruikt moet deze ook wel waarmaken. In de gemeenteraad werd gisteren wethouder Cees Oosterom door de VVD beticht van politieke doodzondes. VVD-fractievoorzitter Vera Kalf diende vervolgens een halfslachtige Motie van Afkeuring in die niet op een meerderheid in de raad mocht rekenen. Wie echt lef heeft laat een ‘politieke doodzonde’ volgen door een Motie van Wantrouwen. De VVD was daarmee een muis die brulde: veel effect had het uiteindelijk niet.


Missers in de communicatie           

Aanleiding voor de VVD motie was het in gebreke blijven van Cees Oosterom op het dossier Stadsgehoorzaal. Al maandenlang werd herhaaldelijk gevraagd om het onderzoeksrapport van de Stadsgehoorzaal, opgemaakt door directeuren Renske Verbeek en Sylvia Hagers, waarin een onderbouwing stond voor de bedrijfsvoering van de komende jaren. Dit alles inclusief de financiën. Een alleszins redelijk verzoek, waarbij er veel mis gegaan was vanuit de hoek van portefeuillehouder Oosterom. Ondanks toezeggingen lukte het hem lange tijd niet de juiste stukken aan de raad te presenteren.

De motie van de VVD ging echter ook ‘mank’, want daarin werd gesproken over ‘Onafhankelijke Rapporten’. Nooit is er immers opdracht gegeven voor het opmaken van een rapport door een partij die niet rechtstreeks betrokken is bij de bedrijfsvoering van de Stadsgehoorzaal. Integendeel, dit is vaker door de wethouder ontraden, mede door de te verwachten forse kosten die hiermee gemoeid zijn. De raad heeft altijd ingestemd met deze visie van Oosterom.
 

Raadslid van Madurodam 

Het lange tijd in gebreke blijven en het onduidelijke communiceren van Cees Oosterom verdient niet de schoonheidsprijs. Daar tegenover staat dat de wethouder zo’n beetje de lastigste ‘portefeuille’ heeft met daarin ook de Decentralisaties van Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Om de Stadsgehoorzaal overeind te houden en weer toekomst te geven is er al keihard gewerkt en de gemaakte plannen lijken te gaan slagen. Afgerekend worden op het niet tijdig beschikbaar stellen van de juiste informatie is daarom misschien wat overdreven. Het ontlokte PvdA-fractievoorzitter Klaas Terpstra de uitspraak richting Vera Kalf: ,,als u het graag over kleine dingen wilt hebben, dan moet u raadslid worden van Madurodam’’! 

Peter Caljé van D66 verklaarde na afloop van de vergadering: ,,Wat ik echt verschrikkelijk vind is dat heel veel mensen hard werken aan het succes van de nieuwe opzet, aan een naar het zich laat aanzien levensvatbaar scenario, en wij in de raad in ons eigen kleine wereldje zitten te zwarte Pieten over de ruggen van deze mensen. Wat een wanvertoningen !’’
 

Met voorbedachten rade 

Toen de motie in stemming werd gebracht ontbraken raadsleden Frans Hoogendijk en Ron Boers van ONS Vlaardingen. Officieel verklaarden zij belangrijke telefoontjes te hebben ontvangen, waarbij het bereik in het Stadhuis te slecht was om te beantwoorden; zij waren naar buiten gelopen. Officieus leek het erop dat zij zich niet wilden laten gebruiken door de VVD. Tenslotte: in de motie zelf was vermeld dat ze opgesteld was naar aanleiding van de onbevredigende beantwoording van de vragen door Oosterom in het interpellatiedebat. Wie iets weet van ‘verborgen kenmerken’ van Word-documenten kon zien dat ze ’s middags even na vier uur al was opgesteld. Met voorbedachten rade ? Het lijkt er wel op.