Gemeente moet snel investeren in binnenstad

02-07-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen moet veel en snel investeren in de buitenruimte in het Centrum. Dat is de boodschap die Arno Ruigrok van 'Multi' afgelopen donderdag aan de gemeenteraad afgaf. Multi profileert zichzelf als eigenaar van 130 winkelcentra in Europa en Turkije, met in totaal 400 miljoen bezoekers per jaar. Een succesvol bedrijf dus, maar in steden als Vlaardingen lijkt het nog niet te lukken.

Ruigrok betoogde dat de economische klappen in binnensteden vallen bij steden met een inwoneraantal van 30.000-100.000 inwoners, waar Vlaardingen dus ook bij hoort. ,,De kwaliteit van de buitenruimte in Vlaardingen is slecht'', aldus Ruigrok. ,,Als de gemeente wil dat ook de vastgoedondernemers investeren, dan moet zij af van halfslachtige keuzes en daadkracht tonen''. Ruigrok zelf kreeg een vraag gesteld over wat de vastgoedondernemers zelf inmiddels al hadden gedaan aan de problemen in de binnenstad, waaronder het terugdringen van leegstand. Het antwoord was dat huurprijzen her en der al waren verlaagd om ondernemers tenminste vast te houden. Momenteel variëren de huurprijzen voor een winkelruimte van ongeveer €150 tot €200 per vierkante meter per jaar. Maandelijks levert dat lasten van €3000 tot circa €5000, waar nog servicekosten en energielasten bijkomen.

Namens Stichting Stadshart sprak ook voorzitter Peter Cüppers over de problemen van de binnenstad. ,,Wij investeren al een groot deel van ons budget, dus toont u als raad ook daadkracht als u de Voorjaarsnota behandelt'', aldus Cüppers. Hij sprak daarbij ook zijn teleurstelling uit over een oriënterende raadsvergadering over de Kadernota binnenstad waarbij alle zaken een aandachtspunten die door Stichting Stadshart en andere betrokkenen uit een klankbordgroep Binnenstad aangedragen waren, opnieuw ter discussie werden gesteld. ,,Het is twee voor twaalf voor de ondernemers in het centrum en het denkbeeldige water staat de ondernemers tot aan de lippen. Het straatbeeld begint te verpauperen en het gevoel van onveiligheid is groter geworden. Het tij moet gekeerd worden, niet morgen maar nu'', aldus Cüppers.

Cüppers refereerde aan de binnenstadsmanager die er al best lang is, waarbij hij uitsprak dat er nu behoefte is aan quick wins, snelle positieve resultaten. ,,Stichting Stadshart investeert nu € 12.000 in binnenstadsmanagement en € 48.000 aan andere zaken als de buitenruimte, feestverlichting, vergroening en een lichtplan voor de horeca aan de Westhavenkade''. Cüppers sprak tenslotte de hoop uit dat de politieke verhoudingen opzij worden gezet ten behoeve van de verdere ontwikkeling van de binnenstad.

Hoeveel de gemeenteraad gaat uittrekken voor het centrum wordt volgende week duidelijk als de Voorjaarsnota behandeld wordt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date