Geen hond te bekennen

27-02-2018 Politiek Advertorial

VLAARDINGEN - Iedere dag loop ik met mijn viervoeter Bo door de straten, plantsoenen en groenstroken van deze prachtige stad. Ik kom op mijn tocht heel veel andere baasjes tegen die zich ook allemaal keurig en verantwoordelijk gedragen. Het is eerlijk gezegd een behoorlijk gezellige bedoeling bij ons in de buurt. De baasjes en hun honden kennen iedere stoeptegel, tuinhek, bewoner, huis, erf, auto van dichtbij. Wij zijn geen lichtblauwe brigade maar met zijn allen houden wij toch een aardig oogje in het zeil. Tussen de bedrijven door ruimen wij bovendien niet alleen de poep van onze eigen honden op; sprekend voor mijzelf verzamel ik toch behoorlijke hoeveelheden zwerfafval die door onze stadsgenoten en forenzen achteloos uit de auto in de berm zijn gesmeten.

Je zou denken dat Vlaardingen om deze redenen een beetje blij is met de hondenbezitter in het algemeen, maar dat is niet het geval. Hondenpoep is met stip de nummer 1 ergernis van niet-hondenbezitters. En terecht natuurlijk! Het minste wat je kan doen is toch de uitwerpselen van je hond zelf even opruimen op die plekken waar dat tot overlast leidt.

Er worden veel oplossingen aangedragen die nogal uiteenlopen voor wat betreft realisme, oplossingsgerichtheid en goed bedoeld eigen belang. Van een DNA-bank voor hondenpoep krijg ik nog steeds de slappe lach (het is serieus voorgesteld in de gemeenteraad). Wat daar allemaal niet voor belangrijks wordt besproken… Vervolgens wordt er al snel gesproken over de hondenbelasting (variërend van afschaffen tot verhogen) en het opleggen van steviger boetes op het niet opruimen van het een en ander.  Ook worden er arbitrair wat honden-uitlaat-gebieden en losloopgebieden aangewezen en is er een opruimplicht van kracht. Ik denk eerlijk gezegd dat het allemaal niet zo veel gaat uitmaken - DNA, kosten, repressie, handhaving, loslopen, opruimen? Als je de hondenbezitters niet echt betrekt, dan blijft het rommelen in de marge en onze toezichthouders hebben in de regel wel wat beters te doen dan hondenbezitters pesten.

Het huidige hondenbeleid is weliswaar na een enquête onder een burgerpanel opgesteld, maar er is letterlijk geen hond aan te pas gekomen. Er werd een beetje naar de bekende weg gevraagd en met de input van hondenbezitters is gezien de uitkomsten maar heel weinig gedaan. Zo gaat dat wel vaker in Vlaardingen: er wordt over je besloten, niet mét jou. Ook in de Broekpolder staan de hondenbezitters min of meer langs de zijlijn en wordt de ruimte om met je hond te wandelen zienderogen beperkt. Er zijn wel 2 bijeenkomsten geweest, maar daarna werd het bedroevend stil. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je eigenlijk in de Broekpolder je hond niet kan uitlaten, op een steeds kleiner terrein, op momenten dat er geen hond te bekennen is (overdag).

Ik denk dat er veel meer resultaat geboekt kan worden als er vanuit de Gemeente Vlaardingen niet zo onwetend en betuttelend met het hondenbezit wordt om gegaan. Er kan veel meer resultaat geboekt worden op buurtniveau als, in overleg met hondenbezitters en niet-hondenbezitters, afspraken worden gemaakt over waar honden wel en waar honden niet welkom zijn. Waar je elkaar tegenkomt en waar oplossingen nodig zijn. Ook over plekken waar de opruimplicht wel geldt en waar deze niet geldt. Als je hondenbezitters laat meepraten op buurtniveau dan kom je bij oplossingen die je niet achter je bureau en met een enquête bedenkt. Oplossingen waar iedereen van profiteert.  Zeker als de gemeente dan vervolgens vanuit de hondenbelasting losloopgebieden faciliteert die goed toegankelijk zijn, in plaats van de gevaarlijke en weinig toegankelijke situaties waarin baas en hond tot aan het middel in het water en het onkruid hun weg moeten vinden! Dan heb je het lek op buurtniveau gegarandeerd voor 90% boven water. Als dan ook de Federatie Broekpolder zich van zijn beste kant laat zien en het gesprek met de hondenbezitters opnieuw aan gaat dan wordt het misschien nog wat. Dan spelen die honden en hun baasjes een hele constructieve rol in de beleving en leefbaarheid van onze stad.

Peter Caljé
D66 Vlaardingen

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date