Gedragscode raad moet 'afkraken' op social media stoppen

24-05-2021 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Geen persoonlijke aanvallen en zeker de ‘boel niet verdraaien’ op social media. Daar ging het afgelopen week over in de gemeenteraad, waarbij gesproken en gestemd werd over een nieuwe en aangepaste gedragscode voor raadsleden.

Rianne Molenaar van VV2000/Leefbaar Vlaardingen verdedigde er een amendement (aanvulling) op de gedragscode waarin vooral werd gesproken over respect, meer inhoudelijke discussie in de raad en niet op social media en vooral niet liegen. Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen vulde nog eens aan met een voorstel om de burgemeester altijd onderzoek te laten doen wanneer er sprake is van een ‘integriteitsschending’. Een breed begrip, want daar vallen zowel verdenkingen van corruptie als het liegen op social media onder, en nog heel veel meer.

Grote afwezigen waren de twee doorgewinterde communicatiestrategen in de raad, de raadsleden Tim Thiel en Ron Boers van de Fractie Boers. Beiden hadden al vaker publiciteits- en reclamecampagnes ontworpen en gevoerd en deden dat de laatste raadsverkiezingen ook voor ONS Vlaardingen. Het resultaat is bekend, de partij werd de grootste met 6 zetels, maar verloor na een conflict er weer 2 toen Thiel en Boers eruit werden gezet.

Thiel en Boers hebben de afgelopen jaren nogal eens onder vuur gelegen in de raad vanwege hun gebruik van social media om hun gelijk te halen. En onder de vorige burgemeester Annemiek Jetten was er ook nog eens een onderzoek gestart naar de maandelijkse afdracht van duizend euro door toenmalig wethouder Frans Hoogendijk via de partijkas van ONS.Vlaardingen aan Ron Boers; dat leek een compensatie toen bleek dat Boers na de succesvolle verkiezingen van 2018 geen wethouder werd. Hoogendijk verwees ernaar tijdens de raadsvergadering: ,,De inspiratie die ik heb opgedaan is gebaseerd op de ervaringen die ik zelf heb gehad.’’

‘Veel woorden voor iets wat vanzelfsprekend moet zijn’, zo redeneerde Kees Rijke van de VVD. Waarna bij de stemming aan het eind van de avond de VVD tegen de aanvulling van Leefbaar Vlaardingen stemde. ,,Tussen prediken en belijden zit een groot verschil’’, reageerde fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA. Rijke en anderen hadden misschien wel gelijk met hun opmerkingen dat een uitgebreide gedragscode niet nodig zou moeten zijn, maar in de praktijk wordt er nogal eens gebruik gemaakt om kritiek te leveren op collega’s op social media. Als dat tijdens een vergadering gebeurt, en de feiten lijken ook nog eens verdraaid, dan wordt er een grens overschreden, zo vond een meerderheid. Het voorstel van Leefbaar Vlaardingen werd daarop met een grote meerderheid aangenomen, 26 stemmen voor en 7 tegen. Naast de VVD zagen het AOV en Beter voor Vlaardingen er ook geen meerwaarde in.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date