Gaat de ‘stekker’ uit het college?

13-11-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De SP wil af van het eerder gesloten raadsakkoord, zo liet de partij gisteren  al weten. Legt de partij daarmee ook een bom onder de huidige coalitie? Voor Alke van Marsbergen, de nieuwe fractievoorzitter van de SP, liggen alle opties open: een nieuw akkoord met de huidige coalitiepartijen of een akkoord met een andere coalitie, beide zijn mogelijk. ,,Zoals het tot nu toe verlopen is, met uiteindelijk akkoord en een Begroting waartegen flink wat partijen stemden, dat is niet meer raadsbreed te noemen. En dus ook nauwelijks werkbaar zoals het bedoeld is, immers, er wordt nog steeds oppositie gevoerd en raadsbrede steun ontbreekt er ook’’.

Fractievoorzitter Ron Boers van ONS Vlaardingen vindt het nonsens om de stekker er nu uit te gaan trekken, of daar zelfs maar aan te morrelen. ,,We zijn nu pas twee maanden echt bezig met deze werkwijze, als je de (zomer)vakantie in aanmerking neemt. Zo’n Begroting is natuurlijk formeel wel van de raad, maar feitelijk nog van de wethouder en zijn ambtenaren. Dan is het niet zo gek dat er veel voorstellen komen om een en ander aan te passen. Volgend jaar wordt het daarom tijd dat (een deel van) de gemeenteraad met de ambtenaren ‘de hei op gaan’  en dan de Voorjaarsnota gaan schrijven. Bovendien heeft nog niet eerder zo’n grote meerderheid voor deze Begroting (en daarmee het raadsakkoord) gestemd (red: 22 voor en 13 stemmen tegen). We hebben honderd jaar aangemodderd en nu moeten we echt de tijd nemen voor een heel andere werkwijze. Nu stoppen is weglopen’’, aldus Boers.

,,Ik vind het nu nog te vroeg om de conclusies te trekken dat het zo niet verder gaat, maar dat er zaken anders moeten is wel duidelijk’’, reageert fractievoorzitter Lianne van Kalken van GroenLinks. ,,Niet alleen wat brede steun vanuit de raad voor het raadsakkoord betreft, maar ook hoe de wethouders verder moeten. We hebben bewust het amendement van D66 gesteund waarin de wethouders meer ruimte en vertrouwen krijgen om aan de slag te gaan. Soms moet je verder gewoon langer de tijd nemen om te wennen aan en te werken met een nieuwe werkwijze, maar het is best mogelijk dat we straks moeten vaststellen dat het uiteindelijk niet werkt’’.

Fractievoorzitter Corné Venema van het CDA vindt ook dat het allemaal ‘nog niet zo soepel gaat’. ,,Maar om de handdoek in de ring te gooien is het nog veel te vroeg. De komende tijd staan er wat ‘kleinere onderwerpen’ op de agenda van de raad, waarbij we nog meer en beter zullen kunnen wennen aan de nieuwe manier van werken. Laten we die kans met beide handen pakken’’, aldus Venema.

,,Ik wil eerst afwachten hoe de SP en de andere partijen in het college de komende tijd voor zich zien. Het is nu niet aan D66 om daar te voorbarig op te reageren’’, aldus fractievoorzitter Koen Kegel. Stefanie Solleveld van de PvdA sluit zich daarbij aan: ,,Het is wel duidelijk dat er wat zaken moeten veranderen, en ik ben wel benieuwd hoe de partijen die het college vormen dat zien. Ik verwacht dat dit in een komende raadsvergadering onderwerp van gesprek zal zijn. Wat ik wel vreemd vind is dat we dit via Facebook van de SP te horen kregen en niet in een collegiaal overleg of op een raadsvergadering’’.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date