Categorieën

Service

Frexit: Frans Hoogendijk weg na motie van wantrouwen

Frexit: Frans Hoogendijk weg na motie van wantrouwen
Politiek

Frexit: Frans Hoogendijk weg na motie van wantrouwen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-03-2019
  • Politiek
Frexit: Frans Hoogendijk weg na motie van wantrouwen
VLAARDINGEN – Bij de laatste verkiezingen een groot punt maken van arbeidsmigranten en privé je huis aan vier Roemenen verhuren. Dat bleek vanavond een fatale combinatie in het debat over wethouder Frans Hoogendijk. Hoogendijk had daarbij ernstige steken laten vallen, met name waar het ging om het informeren van de raad hierover, zo was de mening van de raad. En dat was een politieke doodzonde. Vanavond was het daardoor exit voor Frans Hoogendijk.

De extra ingelaste vergadering over dit in gebreke blijven van wethouder Frans Hoogendijk werd vanavond gewoon afgetrapt, met excuses. Niet van Hoogendijk, want die had zich eerder vandaag ziek gemeld met hartklachten op advies van zijn arts. De excuses kwamen van fractievoorzitter Koen Kegel van D66, die spijt betuigde aan collega’s, ambtenaren en de inwoners van Vlaardingen over het onder een schuilnaam reageren op een artikel op de nieuwssite Schiedamsnieuws.nl: in internettermen gaat het dan over 'trollen' , het doen alsof je iemand anders bent in je reactie. ,,Dat was fout, ik zal het niet meer doen en ik zal hard werken om het vertrouwen terug te winnen dat hier verloren is gegaan’’, aldus Kegel.

Moest daarna het debat over het functioneren van wethouder Hoogendijk nu wel of niet gevoerd worden? Het ‘lijdend voorwerp’ was er zelf niet en kon zich ook niet ‘live’ verdedigen. Een meerderheid vond van wel, en alleen Hoogendijks eigen partij ONS Vlaardingen stemde tegen. ,,De stad ligt plat, er gebeurt momenteel niets en dat moet veranderen’’, zo was de motivatie om het debat door te laten gaan.

,,Volkomen ongeloofwaardig en zijn aanblijven zou het aanzien van de politiek nog verder schaden’’, zo trapte Lianne van Kalken van GroenLinks af. Ze kondigde daarbij een motie van wantrouwen aan, die ingediend werd met de collega’s van de collegepartijen VVD en CDA. Dodelijk, als je eigen collega’s vinden dat je op moet stappen.

Kees Rijke van de VVD vond vervolgens dat deze periode, waarin alle vertrouwen in de politiek verloren lijkt gegaan, afgesloten moest worden. Hoogendijk had op verschillende momenten moeten benoemen dat hij zijn eigen woning verhuurde aan arbeidsmigranten: bij zijn aantreden, bij het debat over huisvesting arbeidsmigranten en bij het overnemen van de portefeuille ‘Wonen’ van voormalig wethouder Arnout Hoekstra. ,,Hij heeft verzaakt waar het zijn informatieplicht betreft’’, aldus Rijke. Daarop diende Kees Rijke de motie van wantrouwen in waarin het vertrouwen werd opgezegd in Frans Hoogendijk.

Hierna werd Hoogendijk door alle andere fractievoorzitters die het woord namen ‘afgeserveerd’, waarbij vrijwel iedereen verklaarde het vertrouwen te hebben verloren. Opvallend was dat Hoogendijks eigen partij, ONS Vlaardingen, niet het woord nam bij de eerste spreektermijn, en daarbij dus ook niet de gelegenheid nam om hem te verdedigen. Kortom, voor Frans Hoogendijk was er geen weg terug en de gelegenheid om op alle aantijgingen in te gaan was er niet door zijn afwezigheid.

Bij de stemming over de motie van wantrouwen stemde een overweldigende meerderheid voor; enkel de fractie van ONS Vlaardingen stemde tegen. Later op de avond liet Frans Hoogendijk weten zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van de motie van wantrouwen. Voor een deel van de raad bleek dat nog niet genoeg; Kees Rijke van de VVD diende een voorstel in om wethouder Hoogendijk als raad per direct ontslag te 'verlenen', ofwel direct te ontslaan en een brief niet af te wachten. Een schriftelijke stemming volgde hierop, waarbij er 27 raadsleden voor en 5 raadsleden tegen het besluit stemden. Daarmee is Frans Hoogendijk per direct geen wethouder meer.