Categorieën

Service

Er wordt te weinig gescheiden in Vlaardingen

Er wordt te weinig gescheiden in Vlaardingen
Politiek

Er wordt te weinig gescheiden in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 30-12-2015
  • Politiek
Er wordt te weinig gescheiden in Vlaardingen

VLAARDINGEN - In Vlaardingen wordt 26% van het huishoudelijk afval gescheiden, terwijl het landelijk gemiddelde 51% bedraagt. In vergelijkbare gemeenten ligt het percentage al zo’n 8 % hoger. De gemeente wil nu maatregelen treffen om het eigen percentage te verhogen. Het gaat dan onder meer om minder restafval produceren en hogere afvalscheidingsresultaten behalen. Hiertoe is een beleidsplan huishoudelijk afval 2016-2018 opgesteld.

Onder meer door de vele hoogbouw worden inwoners van de stad niet echt gestimuleerd afval zorgvuldig te scheiden; veelal verdwijnt alles via een stortkoker in een container op de begane grond. Met de woningbouwcorporaties zal doorgesproken worden hoe dit beter kan.

Er zijn ook plannen om de ondergrondse afvalcontainers af te sluiten, waarbij er een pasje nodig is om de container te openen en je vuilniszak te ‘dumpen’. Hiermee wordt geen maximum hoeveelheid vuilniszakken per week per huishouden aan verbonden, maar Irado kan dan op afstand zien hoe vol een container is.

Met de huidige technieken en het beleidsplan uitvoerend hoopt de gemeente het percentage scheiding huishoudelijk afval te kunnen verhogen in drie jaar tijd van 26 % naar 44 %. Eerst zal de gemeenteraad zich echter nog over het plan buigen.