Categorieën

Service

Een slager is geen supermarkt

Een slager is geen supermarkt
Politiek

Een slager is geen supermarkt

  • Redactie
  • 25-07-2014
  • Politiek
Een slager is geen supermarkt

VLAARDINGEN - ,,Een supermarkt, dat is de Albert Heijn, de Jumbo en dat soort zaken.’’ Fractievoorzitster Esther Heijndijk van de ChristenUnie/SGP verbaast zich over een nieuw memo van het college over koopzondagen in Vlaardingen en wie er wel of elke zondag de deuren mogen openen. Daarin wordt aangegeven dat het belangrijkste criterium is dat er in hoofdzaak levensmiddelen en verse producten verkocht worden. Een slager of groenteboer die ook wat conserven of kant en klaar maaltijden verkoopt kan hierdoor een beroep doen op de regeling die dit jaar alleen geldt voor supermarkten, naast de tuincentra en bouwmarkten. Vloeroppervlak van een winkel is geen criterium volgens het college.

Heijndijk vindt dat het college meer dan verwarring zaait: ,, Vindt u het niet erg vreemd om de raad eerst te laten besluiten over de koopzondagen voor supermarkten en pas 7 weken later te definiëren wat supermarkten precies zijn? Dit had dan toch tegelijkertijd met betreffend raadsvoorstel moeten gebeuren? Feitelijk weet de raad nu pas waar zij in werkelijkheid in meerderheid "voor" heeft gestemd’’. In een aantal vragen die zij het college stelt kaart zij ook artikel 6 van de Winkeltijdenwet aan: hierin is vastgelegd dat op strikt religieuze gronden een ondernemer de zondag voor een andere dag mag inruilen. ,,Door plotseling een andere interpretatie van het begrip supermarkt in te voeren, vallen veel van deze winkeltjes ineens onder deze definitie en mogen dus alle dagen open zijn’’.

Namens de ChristenUnie/SGP spreekt Heijndijk haar verbazing ook uit over het feit dat tijdens het politieke reces, waarin veel raadsleden met vakantie zijn, het college tot een dergelijke actie besluit. Het is niet zo dat ze kwade opzet vermoed, maar als een geheel willekeurige actie beschouwt ze het evenmin: ,,Kunt u aangeven waarom u heeft gekozen voor een dergelijke planning en dus doelbewust kiest om besluitvorming van de raad niet af te wachten?’’

Tenslotte vindt Heijndijk, op grond van de nieuwe definitie van het begrip supermarkt, de begrippen ‘tuincentrum’  en ‘bouwmarkt’ daardoor ook aan het wankelen gebracht: ,, We kunnen ons zomaar voorstellen dat de Blokker ook onder ‘tuincentrum’ zou kunnen vallen, want zij verkopen immers ook tuinstoelen en parasols’’.

Het is gevoeglijk bekend dat de ChristenUnie/SGP voorstander is van het handhaven van de zondagsrust, of tenminste, zoals Heijndijk beschrijft, ,,voorstander is van een wekelijkse rustdag’’. Aan het helemaal dichttimmeren van de regels voor zondagsrust is wordt niet meer rigide vastgehouden, gezien het respecteren van het hanteren van andere rustdagen voor andersgelovigen. De kritiek uit zich daarom met name op het handhaven van de regels omtrent een juiste politieke besluitvorming.