Democratie niet gediend bij online vergaderen

23-04-2020 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het was behoorlijk behelpen met ruim 30 personen tegelijkertijd in een videovergadering van de gemeenteraad vanavond. Vanwege de coronamaatregelen kon er niet met elkaar in één ruimte fysiek vergaderd worden, dus moest iedereen via een internetverbinding online bij elkaar komen. Het alleen al opnoemen van de aanwezigen door voorzitter en burgmeester Bas Eenhoorn kostte een minuut of tien, want was iedereen wel virtueel aanwezig?

De meeste raadsleden zaten thuis en gunden daarmee de kijkers een blik in de privé omgeving van de studeerkamer of woonkamer, afhankelijk waar de laptop stond. Bij het testen kon één van de aanwezige raadsleden het niet laten om even ‘welkom bij McDonalds mag ik uw bestelling alstublieft' te roepen en anderen leken evenmin te beseffen dat ze vol in beeld waren als er een mok koffie of een andere verfrissing in de keel gegoten werd. Het oogt allemaal wat anders dan kijken naar een volle raadszaal, waar de aandacht door debat en betoog opgeëist wordt.

Een debat was eigenlijk niet mogelijk, want je kon niet even snel naar de interruptiemicrofoon lopen of direct reageren op een collega. Wie aan het begin van een agendapunt het woord kreeg las dit dan vaak op van papier. De levendigheid van een debat, het improviseren of ingaan op elkaar ontbrak. Kortom, de kritiek van Stefanie Solleveld van de PvdA dat hierdoor de democratie niet echt werkte, of echt niet, was terecht.

Ron Boers, van de gelijknamige fractie, uitte kritiek; op het Herstelplan van de wethouder van Financiën maar ook op de logo’s van sommige partijen die in beeld waren als er gesproken werd. Boers nam na zijn betoog wel weer een slok uit een groot wijnglas, maar of hier sprake was van wijn? Burgemeester Eenhoorn zei hierbij terloops dat druivensap best wel moest kunnen, maar een ondertoon was hier merkbaar. En de zichtbare sigaret van een ander raadslid was waarschijnlijk per ongeluk; je vergeet snel dat je een camera op je gericht hebt en dat je in beeld bent. De logo’s werden snel weggehaald, maar over de wijn en de sigaret werd nog wel even een opmerking gemaakt door Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP.

Het Herstelplan waarmee wethouder Sebastiaan Nieuwland de begrotingstekorten te lijf wil gaan werd aangenomen met een ruime meerderheid van 23 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Dat betekent bezuinigingen waarbij ook organisaties op het gebied van Zorg en Welzijn als Minters en Argos een fors steentje bij moeten dragen, en ook een hogere OZB. Nieuwland meldde dat het toezicht van de Provincie op Vlaardingen wel zou duren tot eind dit jaar.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date