Definitief 'nee' tegen bouwen Broekpolder

12-06-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – De gemeenteraad heeft met een overweldigende meerderheid gisteravond een motie aangenomen over bouwen in de Broekpolder. De strekking: Bij de komende participatietrajecten over woningbouw in Vlaardingen zal vooraf duidelijk zijn dat de Broekpolder uitgesloten wordt hiervan. Geen huizen dus, ook niet aan de rand, behalve dan de historische huizen die nu opgebouwd worden op een klein stukje.

Eigenlijk was er niets nieuws, want vorig jaar was al een soortgelijke motie aangenomen door de raad. Het verschil zat hem erin dat er nu al vooraf gezegd wordt dat de Broekpolder uitgezonderd wordt als anderen meepraten over de nieuwe Woonvisie. Duidelijker kan het niet, aldus indieners PvdA en GroenLinks en zo schep je bij (een deel van) de betrokkenen geen verkeerd beeld dat alles mogelijk zou zijn.

Natuurlijk verwezen sommigen naar de motie van vorig jaar, zoals Ruben van de Zande van de VVD en Marcel Kerkhof van de fractie Kerkhof. Daarin stond toch al hoe de raad erover dacht? Maar ook zij sloten zich aan, evenals Ron Boers van zijn gelijknamige fractie, die zei lang te twijfelen maar toch koos voor eensgezindheid en duidelijkheid. De enige uitzondering en tegenstemmer was Nol Kloosterman van het AOV die de motie teveel en overbodig vond. ‘De raad was er vorig jaar al duidelijk genoeg over’, zo vond voormalig VVD’er Kloosterman, die er daarom geen brood in zag. Daarmee hield hijzelf de deur open voor wie bij de inspraakrondes straks de Broekpolder wel bespreekbaar wilde maken. Collega Koen Kegel haakte daar enigszins op in met ‘participatie moet niet teveel gemuilkorfd worden’,  maar stemde wel voor omdat mensen moeten weten hoe we er als raad over denken’.

Ben Trooster van Beter voor Vlaardingen hoopte tenslotte ‘dat deze motie in steen gebeiteld op stadhuis zou belanden zodat we hier niet nog eens over hoeven te stemmen’. Het laatste woord was aan wethouder Ivana Somers die volgens de raad niets gezegd had over bouwen in de polder maar wel de kritiek kreeg na een interview dat ze in ieder geval de deur open had gezet voor discussie. Somers hamerde het punt eigenlijk definitief af voordat vorzitter en burgemeester Bas Eenhoorn dat deed. ,,Ik zie deze motie als extra ondersteuning, het college en raad zitten wat dat betreft op één lijn’’.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date