De Tweede Kamer volgens Vlaardingen

16-03-2017 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Nu de stofwolken van de verkiezingen wat beginnen op te trekken, is het wel aardig om nog eens extra te kijken naar de Vlaardingse uitslag. Hoe zou de Tweede Kamer eruitzien als het enkel aan de Vlaardingse kiezers had gelegen? Loopt Vlaardingen in de pas met de rest van Nederland of zien de resulaten er dan heel anders uit? 

Voor een aantal partijen blijkt Vlaardingen volledig in de pas te lopen. De klap voor de PvdA is in Vlaardingen precies zo groot als in de rest van Nederland (9 zetels) en ook de SP komt op precies dezelfde 14 zetels uit die ze ook landelijk kregen. De partij voor de Dieren krijgt ook van de Vlaardingers 5 zetels toebedeeld.

Maar daar houden de overeenkomsten wel op. De PVV is in Vlaardingen duidelijk populairder dan in andere delen van het land. Als het aan de Vlaardingers had gelegen had deze partij geen 20 maar 28 zetels gekregen. Daarnaast loopt ook de populariteit van Denk in het oog met maar liefst 9 zetels (in plaats van de 3 die het er in werkelijkheid zijn geworden). Dit gaat dan weer ten koste van een aantal andere partijen die zetels aan met name deze twee partijen kwijtraken. 

Tot slot: het Forum voor Democratie doet het in Vlaardingen opvallend goed (4 zetels) en ook Jan Roos (VNL) had nipt een zetel gehaald.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Altijd Up-to-date