CU/SGP: Zorg over veiligheid bij brand

01-06-2016 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – De brand aan de Koningin Wilhelminahaven gisteren heeft heel wat vragen opgeroepen. Waarom moesten er bijvoorbeeld blusmiddelen aangevoerd worden vanuit Alphen aan den Rijn en Nijmegen ? De fractie van de ChristenUnie/SGP heeft er vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

,,Vanuit de media heeft de CU/SGP vernomen dat er geen juiste blusmiddelen in de nabije omgeving aanwezig waren, sterker nog, in de gehele regio niet’’, aldus raadslid Erik van Pienbroek. ,,Er zouden speciale blusmiddelen vanuit Alphen a/d Rijn en zelfs vanuit Nijmegen zijn opgeroepen. Naar onze informatie zou het hier om poederblussers gaan’’.

Erik van Pienbroek zet vervolgens vraagtekens bij de inzet van de NL-alerts om inwoners van Vlaardingen te waarschuwen. In dit geval werd opgeroepen om ramen en deuren te sluiten, maar inwoners hebben die waarschuwingen op verschillende tijdstippen ontvangen. Van Pienbroek: ,,Hoe kan het dat bewoners op verschillende tijdstippen met minuten verschil het bericht hebben ontvangen? Zijn de scholen in het gebied ook gewaarschuwd en wat is de strekking van de waarschuwing geweest?’’

Vervolgens wil de CU/SGP weten hoe snel de juiste blusmiddelen aanwezig waren en of dit geen onnodige extra risico’s opleverde. ,,Vlaardingen ligt in een regio omringd met veel zware industrie en verwerking van grondstoffen. Hoe kan het dat een dergelijk adequaat blusmiddel niet op korte afstand aanwezig is?’’, vervolgt Van Pienbroek. Hij spreekt daarbij uit dat het vreemd is dat er geen of waarschijnlijk onvoldoende hoeveelheden van de juiste blusmiddelen aanwezig waren, gezien de bij het getroffen bedrijf gebruikte grondstof mangaan.

Van Pienbroek roept het college en de Veiligheidsregio Rotterdam op om scherper naar de inzet van materieel te kijken, gezien de soort bedrijvigheid en de stoffen waarmee gewerkt wordt zoals bij de brand naar voren kwam. Dat de ongerustheid bij inwoners ook weggenomen moet worden is de oproep waarmee hij besluit.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date