Categorieën

Service

Crisis en hoge prijzen: gaan we het de komende tijd nog wel redden?

Crisis en hoge prijzen: gaan we het de komende tijd nog wel redden?
Politiek

Crisis en hoge prijzen: gaan we het de komende tijd nog wel redden?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 27-08-2022
  • Politiek
Crisis en hoge prijzen: gaan we het de komende tijd nog wel redden?
VLAARDINGEN – Alles wordt duurder dit jaar. We merken het in de supermarkt, aan de energierekening en aan al die andere eerste, en tweede levensbehoeften. Erik van Pienbroek, raadslid van de ChristenUnie/SGP vraagt zich af hoe en of veel Vlaardingers het de komende tijd nog wel financieel gaan redden. Van Pienbroek is in de pen geklommen en vraagt aan het college van burgemeester en wethouders of de stad en haar bestuur wel voorbereid is op wat komen gaat. En geeft daarbij ook wat suggesties op het gebied van oplossingen. Daarbij denkt hij vooral aan goede afspraken maken met woningcorporaties en energiebedrijven. Een lager energieverbruik is immers een lagere energierekening, zo redeneert hij.

Erik van Pienbroek begint in zijn brief deze week met het college te vragen welke actie het onderneemt om met name de minder draagkrachtige inwoners van Vlaardingen vooraf hulp te bieden. Vooral om de diverse forse prijsstijgingen van primaire levensbehoeften zo goed mogelijk op kunnen vangen. In het vervolg van zijn brief schakelt hij verder door richting het zuiniger omgaan met energie en het beter isoleren van woningen om de stookkosten straks te beperken. Als die isolatie niet aan een minimumniveau voldoet dan zou er geen huurverhoging toegepast moeten worden, zo betoogt hij. En het college moet dan overleggen met de verhuurders.  En als mensen dan verhuizen uit een huurwoning zou elke slecht geïsoleerde woning gelijk aangepakt moeten worden.

Het college zou daarnaast ook richting de energieleveranciers actie moeten ondernemen: ,,Is het college bereid om met de energiebedrijven in gesprek te gaan voor het compenseren van huishoudens, die in de knel komen door de stijgende energieprijzen en slecht geïsoleerde woningen?’’, aldus Van P{ienbroek namens zijn fractie. Helemaal duidelijk maakt hij niet of er dan lagere prijzen gerekend moeten worden, of dat er een ‘geld terug’ regeling moet komen en wie dat dan moet betalen.

Aan het eind van zijn brief betrekt Van Pienbroek ook allerlei maatschappelijke instellingen bij zijn ideeën; scholen, kerken en andere maatschappelijke instellingen zouden in de komende dure wintermaanden verwarmde ruimtes beschikbaar kunnen stellen. En er bijvoorbeeld ook centraal koken, zodat niet iedereen dat individueel thuis hoeft te doen. En tenslotte vraagt hij of de Voedselbank een groeiende vraag om hulp kan opvangen.

Erik van Pienbroek is zelf, naast raadslid, ook adviseur Duurzaamheid bij de Woonwijzerwinkel in Rotterdam, een non-profit organisatie. Genoeg kennis dus die hij inbrengt. Als het gaat om financiële compensatie of het verruimen van regelingen voor inwoners die het meest moeten vrezen voor de stijgende prijzen zal Erik van Pienbroek daar, met zijn collega’s van de gemeenteraad, zelf een besluit over moeten nemen. Die zijn immers ‘de baas’ van het college.