Column: België weigert politieke vluchteling uit Nederland

28-10-2015 Politiek Stefanie Solleveld

De discussie over de opvang van vluchtelingen gaat nog altijd in alle hevigheid door. De omvang van het "probleem" is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar verschillende gemeenten helpen bij de eerste opvang van vluchtelingen en gemeenten worden ook verzocht extra statushouders op te nemen, dit laatste met het doel ruimte te maken in de AZC ‘s voor nieuwe vluchtelingen.

Verhalen over verkrachtingen in Duitsland, de angst die gezaaid wordt tegen de Islam, de boute uitspraken van bijvoorbeeld Wilders, het helpt allemaal niet. Het jaagt mensen angst aan, angst voor het onbekende. Wij leven al in een multiculturele samenleving, kennen de andere culturen al, dus waarom die angst?

Als raadslid weet ik best dat iedereen hier politiek iets van moet en wil vinden. Het feit dat wij in een democratie leven, maakt echter dat iedereen maar kan gaan roeptoeteren. Ik vind het een voorrecht dat dit kan, maar heb ook last van plaatsvervangende schaamte. Aan de ene kant door verhalen over verkrachting, vinden dat alle vluchtelingen maar weg moeten blijven en dan aan de andere kant tegen een vrouw met een andere mening roepen: "daar moet een piemel in"? Wie kan mij uitleggen, wat er hier misgaat?

Bang zijn voor het geweld van eventuele vluchtelingen en dan kogelbrieven sturen naar politici en hun auto's in brand steken. Dat zijn de dingen waar ik dus bang van word. De dingen die ik niet kan rijmen met de normen en waarden , waar ik mee ben opgevoed.

Bang zijn, dat het allemaal veel teveel geld kost die opvang van vluchtelingen en er dan zelf voor zorgen dat er mensen bescherming nodig hebben, gefinancierd van uw belastinggeld, zoals bijvoorbeeld Klaas Dijkhoff (staatssecretaris van justitie, VVD). Is dit niet een beetje dubbel?
Ook het feit dat ik politica ben, maakt mij hier angstig voor. Dat maakt niet dat ik mijn mond ga houden. Deze vluchtelingen zijn net zozeer mensen als u en ik en verdienen een kans. Een kans op vrijheid, een kans op leven zonder angst.

Rebels

Als u volgende week een bericht in de krant leest dat België een politieke vluchteling weigert uit Nederland, zou dat zomaar is over mij of een andere politicus kunnen gaan. Want hoe veilig kunnen zij ons voelen, als dit de reactie is op een andere mening? Zou België, Duitsland, Turkije of welk land dan ook met open armen op mij staan te wachten? Ik hoop het maar!

Stefanie Solleveld
Raadslid PvdA

 

Gerelateerd