Categorieën

Service

College wil geen onderzoek naar eigen falen

College wil geen onderzoek naar eigen falen
Politiek

College wil geen onderzoek naar eigen falen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 11-03-2023
  • Politiek
College wil geen onderzoek naar eigen falen
VLAARDINGEN – De gemeenteraad is afgelopen donderdag akkoord gegaan met de uitgave van €250.000 extra voor het clubgebouw van CION en Deltasport in de Broekpolder. Daaraan ging veel discussie vooraf, maar als je als college een meerderheid hebt in de gemeenteraad dan kan de oppositie ‘hoog en laag springen’, 19 zetels van de coalitie is bij elke stemming nu eenmaal altijd meer dan de 16 van de oppositie. Een deel ervan maakte overigens het einde van de raadsvergadering niet mee; drie leden van ONS Vlaardingen vertrokken voordat ze moesten stemmen over een motie van wantrouwen en na die motie ging ook raadslid Ron Boers van Heel de Stad weg. ‘Om uit te huilen thuis over de ondemocratische gang van zaken in de raad die avond', aldus Boers. Het vierde lid van ONS Vlaardingen, Raymond van Haren, kon niet weg want hij verving burgemeester Wijbenga als voorzitter van de raad.

Het leek een turbulente avond, maar natuurlijk waren vooraf de koppen al geteld door de coalitiepartijen VVD, CDA, GroenLinks, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, ChristenUnie/SGP en D66. De oppositie telde ook nog eens drie uitvallers en Neill Voorburg van GroenLinks was de enige afwezige bij de coalitie. ‘Appeltje eitje’ dus voor het college dat wel veel kritiek kreeg op het verloop van de afwikkeling van de nieuwbouw voor de voetbalclubs in de Broekpolder. Het grootste deel van de avond was echter vooral een schermutseling met woorden, taalspelletjes over wat er nou eigenlijk wel of niet gezegd was. En het college had toch allang haar excuses gemaakt in een eerder stadium en beterschap beloofd? Dat spraken niet alleen verschillende fractievoorzitters uit (VVD en ChristenUnie/SGP) maar ook de verantwoordelijke wethouders, waaronder Ivana Somers en Bart Bikkers.

In ieder geval was het goed fout gegaan met de kosten van het nieuwe clubgebouw . De raad was onvolledig, niet, of veel te laat geïnformeerd en kon daardoor geen grip op de zaak krijgen. En bovendien was ook nog eens geld uitgegeven zonder toestemming vooraf. Dat betekent dat het budgetrecht van de raad genegeerd was, maar met deze doorgaans politieke doodzonde kwam het college makkelijk weg; de eigen coalitiepartijen sloten de rijen en beschermden hun wethouders gedurende de gehele avond en in elke discussie. Eerder was er trouwens al voor tonnen meer uitgegeven dan voorzien, en dat was toch ‘geschutter op het hoogste niveau’, zo concludeerde fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen in zijn betoog. Hoogendijk wilde echter niet zover gaan om later die avond een motie van wantrouwen te steunen, die opgesteld was door Vera Kalf-Muller van Stadsbelangen Vlaardingen. Kalf zat er op haar beurt weer als vanouds ‘bovenop’ waar het de financiën betrof, en verweet medeverantwoordelijk wethouder Ivana Somers dat die nergens echt spijt betuigt had; ‘het was immers allemaal gebeurd voordat zij verantwoordelijk was voor sport’. Ook Marco van Unen van Beter voor Vlaardingen was scherp op het gebrek aan verantwoordelijkheid nemen door het college, en door de gemeente als projectleider; Van Unen vertelde dat hij zelf vaker op de bouwplaats was geweest dan medewerkers van de gemeente en dat dat al veelzeggend was. Ontstellend zwak volgens Van Unen en ook, je verzint het niet, dat er vergeten was om kleedhaakjes en andere voor de hand liggende zaken vooraf mee te berekenen in de herbouwkosten.

Er kwamen in ieder geval meerdere moties op tafel, naast het voorstel van het college om akkoord te geven voor de al uitgegeven kwart miljoen euro. De gehele oppositie, acht fracties, wilde nou weleens goed uitgezocht hebben hoe het er voor stond met de aansturing op het stadhuis van projecten, en van dit project met het clubgebouw in het bijzonder. Kortom, stel een onderzoekscommissie in, zo was de motie die ingediend werd door ONS Vlaardingen. De VVD wilde dat niet, en had een voorstel ingediend om het toezicht op projecten te verbeteren. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat het college hiervan geleerd heeft’, zo betoogde raadslid Rens de Ron van de VVD en dat vonden ook alle fracties van de coalitie. Rens de Ron bleef na een gedegen betoog wel ‘om de hete brij heen draaien’ toen hem gevraagd werd of zijn voorstel ervoor zou zorgen dat dit soort dingen niet meer kon gebeuren. ‘Ik ben geen Jomanda en kan niet in de toekomst kijken’, aldus het antwoord van De Ron op vragen van Vera Kalf van Stadsbelangen en Arnout Hoekstra van de SP.

Het voorstel van de VVD werd (natuurlijk) met alle 18 stemmen van de aanwezige coalitie aangenomen, het voorstel van ONS Vlaardingen om alles goed uit te zoeken werd met dezelfde meerderheid weggestemd en voor de motie van wantrouwen vond Vera Kalf slechts 6 stemmen aan haar kant. Voor die tijd waren de leden van ONS Vlaardingen al vertrokken om te voorkomen dat ze mee moesten stemmen, hoewel ze eerder al hadden duidelijk gemaakt dat een motie van wantrouwen ‘een brug te ver was.

In juli 2022 kwam de coalitie met het voorstel dat de oppositie een wensenlijstje mocht indienen voor bij de Begroting in het najaar; bij elkaar voor een bedrag van 500.000 euro . De overschrijdingen op de bouwkosten van het clubhuis van CION en Deltasport zijn inmiddels al hoger dan dat bedrag.