Categorieën

Service

College raadt eigen voorstel over leegstand af

College raadt eigen voorstel over leegstand af
Politiek

College raadt eigen voorstel over leegstand af

  • Redactie
  • 20-03-2019
  • Politiek
College raadt eigen voorstel over leegstand af
VLAARDINGEN – ,,Je moet pandeigenaren een boete geven bij leegstand, dat zal ze leren’’. Zo is het misschien niet helemaal gezegd, maar als het aan ONS Vlaardingen lag, inmiddels de Fractie Boers, dan werd dat in ieder geval opgenomen in een leegstandsverordening voor de gemeente Vlaardingen.

De gemeenteraad vroeg vorig jaar, op 25 januari, om een leegstandsverordening. Mede ondertekend door toen nog raadslid Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen, die zich er na eind maart als wethouder lange tijd mee beziggehouden heeft. Je verwacht dan dat deze leegstandverordening er redelijk snel komt, maar dat duurde nog wat lang; afgelopen week, en enkele weken na het ontslag van Hoogendijk, kwam het college eindelijk met het gevraagde. Een leegstandsverordening, maar dan wel met het advies om deze niet aan te nemen in de raad. Waarom niet? Kort gezegd: juridisch is bestuurlijke dwang met een dreigende boete om winkelpanden verplicht te vullen niet echt ‘houdbaar’ en er is ook geen geld voor, in ieder geval dit jaar. In Schiedam hebben ze het geprobeerd, wat in het eerste jaar bijna een miljoen euro kostte, en geholpen heeft het in de buurstad niet. Door de leegstandverordening is er in Schiedam niet één etalage in de binnenstad meer gevuld. Onderzoek van de Provincie geeft dezelfde uitkomsten.

Het college in Vlaardingen schermt met deze informatie in de begeleidende brief bij de leegstandsverordening, die wel is opgesteld. Daarbij wordt tevens een aantal verplichtingen genoemd waaraan de gemeente moet voldoen wanneer ze  willen ‘dreigen met boetes’. ,,De verordening is het sluitstuk van de bestuurlijke aanpak’’, aldus het college. Daarbij moeten er ook protocollen worden opgesteld voor de handhaving, overleg worden opgezet met de vastgoedeigenaren en meer. In dat ‘meer’ zit met name dat de gemeente bij langduriger leegstand zelf met voorstellen moet komen wie er geschikte gebruikers/huurders zijn om panden te gaan ‘bezetten’.

Kortom, het college raadt de voorgestelde verordening af. Het leek daarbij natuurlijk al irreëel om bijvoorbeeld Primark te verplichten een filiaal te openen in het leegstaande, voormalige V&D pand. De markt werkt nou eenmaal anders.