College: geen probleem met Turkse weekendscholen

05-09-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - De Turkse overheid is bezig met het opzetten van weekendscholen in verschillende landen, waaronder Nederland. Raadslid Tim Thiel van ONS.Vlaardingen maakt zich zorgen over de invloed die de Turkse overheid daarmee zou vergroten op de eigen burgers in het buitenland: ,,De door de Turkse overheid gefinancierde lessen zijn enkel en alleen gericht op de Turkse taal en cultuur in plaats van de Nederlandse. Dit is dus een rechtstreekse inbreuk op de integratie van jonge Turken in Nederland.’’ Thiel stelde er onlangs vragen over aan het college, dat deze week met de antwoorden kwam.

,,Voor zover bekend bestaan er geen Turkse weekendscholen in Vlaardingen’’, aldus het college. ,,Het staat landen vrij om behoud van de eigen taal en cultuur te stimuleren bij hun landgenoten, of hun kinderen of kleinkinderen, in het buitenland. Meerdere landen, waaronder ons eigen land, doen dit’’.

Het college spreekt zich wel uit tegen onderwijs dat als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvatting te stimuleren. ,,Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden. Dergelijke signalen worden door de gemeente in de gaten gehouden en indien nodig is daarover contact met het Ministerie.’’


Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date