ChristenUnie/SGP vangt bot met Aktieplan Werk

07-06-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Meer mensen die nu nog in de bijstand zitten aan het werk helpen. Dat was de kern van het betoog dat gisteren werd gehouden tijdens de raadsvergadering door Esther Heijndijk van de ChristenUnie/SGP. Heijndijk ondersteunde haar betoog met een motie, waarin het college werd opgeroepen met alle relevante betrokkenen een Aktieplan Werk op te stellen. Een 'lieve motie' volgens raadslid Erwin Bierling van ONS.Vlaardingen, maar hoe zag Heijndijk dat voor zich, vroeg hij zich af. Heijndijk spuide daarop wat ideeen zoals 60-plussers een basisinkomen geven en geen bijstandsuitkering (waarbij de sollicitatieplicht vervalt) , kijken of je mensen in andere delen van het land werk kunt geven of in ieder geval eens een beroep doen op subsidiepotten die nog onaangeroerd zijn.

Heijndijk oogstte sympathie met de motie, maar kreeg 'de handen nog niet echt op elkaar'. Jacky Silos van het CDA uitte wel expliciet haar steun en benoemde in dezelfde zin dat wethouder Oosterom toch al hard aan het werk was om meer mensen aan het werk te helpen. Het was zelfs zo, aldus Silos, dat Cees Oosterom via diens eigen netwerk persoonlijk al mensen 'aan de slag had gekregen'.

Wethouder Oosterom zelf adviseerde de motie niet aan te nemen, laat staan uit te voeren. ,,We zijn al met zoveel projecten en doelgroepen bezig, en we hebben daarnaast geen tijd en energie om nog eens een Aktieplan te maken waarin zaken beschreven worden die we al doen''. Oosterom zegde wel toe om de raad een overzicht te geven van wat nu al uitgevoerd wordt.

Na het betoog van Oosterom trok Jacky Silos haar steun voor de motie direct in. ,,Er is veel overlap tussen hoe ik de motie interpreteer en het voorstel van de wethouder'', aldus Silos. Afwachten dus waar de wethouder mee zal komen, waarbij de raad mogelijk nog wat suggesties kan toevoegen, vond ze.

ONS.Vlaardingen vond dat het college een veel bredere aanpak van het probleem moest hebben. Raadslid Erwin Bierling was het met wethouder Oosterom oneens waar het ging om de samenwerking met de ondernemersvereniging IKV. De ondernemers willen wel, maar het college laat nog mogelijkheden liggen, aldus Bierling. ,,Daarmee zeg ik niet dat er gejokt wordt''.

Heijndijk tenslotte trok de motie in. ,,We hebben juist de motie ingediend omdat de doelen voor 2016 en die van het eerste kwartaal van 2017 niet gehaald zijn''. (minder mensen in de bijstand). Heijndijk concludeerde hardop dat de wethouder blijkbaar geen zin had om een plan van aanpak te maken om meer mensen aan het werk te krijgen.

De discussie over het onderwerp ging vandaag op Facebook nog even door, waar Cees Oosterom herhaalde dat het prima gaat met het aan een baan helpen van Vlaardingse werklozen. Heijndijk: ,,Het gaat prima..... Hopelijk hou je jezelf niet voor de gek Cees Oosterom. De cijfers spreken voor zich''.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date