CDA maakt zich druk over hoogwater

24-02-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Wie over de spoorlijn, buitendijks, een nering drijft of een pand heeft weet dat het regelmatig raak is: hoogwater. Vooral de laatste weken is het prijs, mede door de stormachtige wind die komt van onder meer de stormen Ciara, Dennis en Emma.

Het Vlaardingse restaurant China Garden houdt er met de nieuwbouw rekening mee en straks kan het water het restaurant niet meer in komen. Of de gasten er nog heen zullen gaan bij hoogwater is wel de vraag. Andere ondernemers en bewoners aan de Westhavenkade, de Oosthavenkade, Maasboulevard en Koningin Wilhelminahaven Noord- en Zuidoostzijde hebben er wat meer last van; sommigen hebben zandzakken achter de hand of schotten voor de deur op de begane grond. De bouw van woningen op het Eiland van Speyk  wordt geen probleem maar hoe je er wegkomt als het weer eens raak is?

Het CDA, dat zelf ook al wat jaren deelneemt in het college, heeft er vandaag schriftelijke vragen over gesteld. Raadslid Marieke Thommis maakt zich zorgen over de oude panden en vraagt zich af wie het water kan en moet stuiten: ,,Oude bedrijfsbebouwing langs de Koningin Wilhelminahaven is plaatselijk cultureel erfgoed’’, aldus Thommis. ,,Het CDA wil dit behouden. Wij willen dat er gehandhaafd wordt op het behouden van deze monumentale panden maar ook dat nieuwe ontwikkelingen zoals woningbouw kunnen plaatsvinden in de toekomst. Hiervoor zal, ons inziens, de wateroverlast in dit gebied aangepakt moeten worden.’’

Thommis verwijst vervolgens naar een ondernemer in het gebied met een plan om betonblokken op de verschillende kades te plaatsen om daarmee het water tegen te houden. Maar ook wijst ze op plannen voor hydraulische waterkeringen. In een brief aan het college vraagt ze wie nou precies als overheid verantwoordelijk is voor het beheersen van hoogwater in Vlaardingen en wat de exacte is oorzaak van het terugkerend hoogwater. ,,Wordt de frequentie van het hoogwater gemonitord en valt er een trend te ontdekken in een toename van hoogwater in de afgelopen jaren?'' Thommis besluit met de vraag welke mogelijkheden er zijn om de wateroverlast te voorkomen en of het college bereid is om met de ondernemers en inwoners in dit gebied in gesprek te gaan om mogelijke oplossingen te onderzoeken.

Bij het vorige college was wethouder Ruud van Harten mede verantwoordelijk voor de maatregelen tegen wateroverlast. Zijn partij ging, saillant detail, de vorige Waterschapsverkiezingen nog in met de slogan "Passie voor Water". Van Harten werd in zijn collegeperiode niet alleen met de toestand op de Koningin Wilhelminahaven geconfronteerd, maar ook met overstromingen als gevolg van zware regenval bij bijvoorbeeld de Groeneweg en de Weteringstraat. In zijn collegeperiode zijn er op de KW-haven overigens terugslagkleppen geplaatst in het riool op de KW-haven. Daarmee zouden de problemen zo goed als verholpen zijn. Niets bleek echter minder waar, maar dat de kleppen in de riolen bij de kades hun werk niet doen zou te maken hebben met niet gepleegd onderhoud; daarvoor zou na het plaatsen geen contract zijn afgesloten. En die kennis, alsmede alles wat er te weten valt over de wateroverlast zou aanwezig moeten zijn op het stadhuis, bij het college en de ambtenaren en dus ook bij het CDA.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date