CDA: gemeente laat geld liggen

10-05-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het college van B&W werd tijdens het wekelijks overleg gisteren getrakteerd op een fruitmand. De gulle gevers waren raadsleden van het CDA die met de ludieke actie aandacht vroegen om meer werk te maken van het binnenhalen van Europese subsidies. Het motto van de actie was “Wanneer plukt Vlaardingen de vruchten van de EU?” Het CDA vindt daarbij dat de gemeente teveel geld uit Europa laat ‘liggen’.

,,Er ligt in Brussel geen zak met geld klaar waar je als gemeente oneindig uit kunt putten’’, reageerde wethouder Arnout Hoekstra desgevraagd voor aanvang van de wekelijkse persbijeenkomst gisteren. ,,Het CDA zou er het liefst een lobbyist heen sturen, maar het aanvragen van Europese subsidies is vooral een kwestie van formulieren invullen. Zo’n lobbyist is bovendien erg duur, en het geld kunnen we wel beter besteden. Stel je voor dat iedere gemeente in Europa dat zou doen, dan kun je daar een paar wijken extra gaan bouwen’’.

Dat de gemeente voortdurend geld laat liggen is ook niet waar volgens Hoekstra. ,,Het gaat bij het verstrekken van subsidies doorgaans om projecten, waarbij er ook sprake moet zijn van cofinanciering’’, vervolgt Hoekstra; ,,de gemeente moet daarbij zelf ook financieel een aanzienlijke bijdrage leveren en dat geldt ook bij het verstrekken van subsidies door de provincie. In Vlaardingen zijn er overigens wel degelijk voorbeelden van projecten waarbij de provincie en de EU subsidies verstrekt hebben’’. Met de aangeboden fruitmand was Arnout Hoekstra overigens wel blij. ,,Als het CDA iets wil is een cadeautje natuurlijk een goede start’’, grapte de wethouder.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date