CDA boos over problemen bij vreugdevuur

02-01-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - In de raadsvergadering van 27 oktober diende het CDA een motie in om de kerstboomverbrandingen aan dezelfde regels te laten voldoen als andere evenementen. Nadat er afgelopen Nieuwjaarsnacht bij het vreugdevuur aan de Broekweg er zo’n 15 fietsen op de vuurstapel vernield werden, is de CDA fractie boos.

Via Facebook laat de partij weten dat ‘niemand de ernst en de opzet van de motie leek te begrijpen’. Een opvallende uitspraak, omdat naast het CDA de motie wel degelijk gesteund werd door mede-indieners GroenLinks, Leefbaar Vlaardingen en ONS.Vlaardingen. Het was het CDA zelf, bij monde van raadslid Marco van Unen, dat de motie ‘aanhield’ na een reactie van burgemeester Bert Blase. Blase vroeg ruimte aan Van Unen als indiener van de motie om nog eens te kijken wat er, onder meer juridisch, mogelijk was. Misschien dat er bij de gebruikelijke ontheffing al wat afspraken, waarvoor gepleit werd in de motie, opgenomen konden worden. Van Unen ging hierna akkoord om de motie aan te houden, in afwachting van het onderzoek van de burgemeester. Een uitslag van een onderzoek is echter tot nu toe uitgebleven, aldus het CDA.

,,Voor de verbranding zelf wilde het CDA geen evenementenvergunning, maar voor het 'feest' eromheen’’, aldus de verklaring op Facebook. ,,Door de gemeente alleen gesproken over de voorwaarden aan het vuur’’. Bij andere evenementen moet de organisatie een boekwerk met formulieren voor de vergunningaanvraag inleveren, een veiligheidsplan schrijven en beveiligers inhuren. Het CDA is van mening dat er gelijke monniken en gelijke kappen strategie gevolgd dient te worden. Wat er mis kan gaan laten de verbrande fietsen zien, maar ook de jongen die mishandeld is, omdat zijn vuurwerk te dicht bij de stapel kwam’’.

,,Als het feest als evenement gezien was, hadden ze daar over na moeten denken’’, aldus raadslid Marco van Unen. Het CDA  verklaart ook dat nooit de intentie heeft gehad de vreugdevuren te verbieden, al zijn er naast de veiligheid ook zorgen voor het milieu.

Van Unen: ,,Wij zijn hier nog niet klaar mee. Wat hier is gebeurd laat zien welke problemen er allemaal spelen. En de principiële vraag of je een brandhaard in een woonwijk moet willen, willen wij ook graag nog eens met de raad en de burgemeester bespreken’’.

Voor de camera’s van RTV Rijnmond verklaarde burgemeester Bert Blase vandaag met de organisatoren van het vreugdevuur te zullen overleggen. ,,We zijn niet eerder geconfronteerd geweest met net die fase dat het nog aan het smeulen was en dat er toch vandalisme is gepleegd’’, aldus Blase. ,,Dus we moeten zorgen dat ook dat stukje dichtgeregeld wordt en dat er iets van beveiliging of iets anders is, tot het moment dat het vuur helemaal is opgeruimd’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date