Categorieën

Service

Binnenstadsmanager: komt ie er nou ?

Binnenstadsmanager: komt ie er nou ?
Politiek

Binnenstadsmanager: komt ie er nou ?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-01-2016
  • Politiek
Binnenstadsmanager: komt ie er nou ?

VLAARDINGEN - ,,Ik ga niet aan het gras trekken om het te laten groeien’’. Een kleurrijke uitspraak van wethouder Ruud de Vries bij Omroep Vlaardingen afgelopen maandag in het programma Radiomagazine. De Vries gaf daarmee aan niets te willen forceren waar het gaat over het aanstellen van een binnenstadsmanager, dé persoon die alle partijen moet verbinden om het Centrum van Vlaardingen vlot te trekken.

Raadslid Marnix Alderliesten van het CDA stelde er al eerder vragen over en afgelopen dinsdag kwam het college op de proppen met de antwoorden. Daarin wordt ook teruggegrepen op de inspanningen van ‘kwartiermaker’ Ronald Huiskens, eigenaar van Lunch, Pie & Giftshop Veerplein 18: Huiskens had uitstekend werk verricht, en onder diens leiding is er een aantal goede activiteiten neergezet. ‘Vlaardingen Proeft’ is daar een voorbeeld van. Een Binnenstadsmanager zou het werk van Huiskens voort kunnen zetten maar, zo zegt het college, het wachten is op een beslissing van Stichting Stadshart Vlaardingen: daar moet ook (een deel van) het geld vandaan komen.

Alderliesten stelde ook verschillende vragen over initiatieven elders waarbij alle betrokken partijen, waaronder ondernemers en gemeente, intensief samenwerken voor een toekomstgericht beleid van de binnensteden. Het college verwijst daarbij naar initiatieven die in Vlaardingen al genomen zijn: de deregulering in de horeca, workshops voor ondernemers (in 2013!) en het evenement Vlaardingen Onderneemt! (ook in 2013). Een hele opsomming, maar waar het gaat om de inspanningen van de gemeente lijken de resultaten nogal mager. Er is groeiende leegstand in het Centrum, niet alleen op de Korte Hoogstraat maar ook op het Liesveld; dat heeft natuurlijk wel grotendeels te maken met het faillissement van ‘moederbedrijven’ (waaronder Dixons) , maar vraagt tegelijkertijd om een steviger aanpak dan afwachten tot alle partijen ‘over de brug komen’.

In de raadsvergadering vanavond zal het voorstel om wethouder De Vries deels bij de digitale overheid te laten werken (80% wethouderschap) besproken worden. Naar verwachting zullen er in het debat nog wel wat woorden gewijd worden aan diens portefeuille en de economische situatie in het Centrum.