Arnout Hoekstra: toch niet naar Brussel?

24-05-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN/BRUSSEL – De uitslagen van de Europese verkiezingen hebben we nog niet, er moet in zo’n beetje heel Europa nog gestemd worden. Op basis van verschillende ‘exitpolls’ bij de stembureaus in Nederland kun je echter al wel wat voorzichtige conclusies trekken. En voor voormalig wethouder Arnout Hoekstra ziet het er niet al te best uit. Een vertrek naar Brussel als lijsttrekker van de SP zou zomaar niet door kunnen gaan.

Bij de vorige verkiezingen voor het Europees parlement haalde de SP twee zetels. Die vasthouden leek nou niet de meest lastige opgave en er werd in de gevoerde campagne ‘vol ingezet’  op anti-Europese sentimenten. Met de slogan “Brussel niet de baas” en de filmpjes over Hans Brusselmans (een persiflage op Frans Timmermans). Lijsttrekker Arnout Hoekstra was ook nog eens overal te zien en te horen. Op landelijke radio en tv, maar ook lokaal waaronder in debat met Sophie in ’t Veld (D66) in de Kroepoekfabriek. Ondanks al die inspanningen, de felle campagne en de alomtegenwoordigheid van Hoekstra heeft het niet het gewenste (of gehoopte) resultaat opgeleverd. In de twee belangrijkste peilingen krijgt de SP respectievelijk 1 of 0 zetels. Er zit een foutmarge in de peilingen van 1 zetel, maar dat de SP met ‘lege handen’ staat na de definitieve  uitslag volgende week is niet ondenkbaar.

Tijd voor bezinning voor de SP en voor Hoekstra. Partijleider Lillian Marijnissen was in ieder geval behoorlijk teleurgesteld in haar commentaar en zal zich met het campagneteam moeten beraden of de gevoerde campagnestrategie wel de juiste was. En natuurlijk of ze daarbij de juiste lijsttrekker hadden. Marijnissen zelf zal nog niet ter discussie staan.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date