Arnout Hoekstra politicus van het jaar

30-12-2016 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Arnout Hoekstra (wethouder van onder meer financiën) is door de lokale pers uitgeroepen tot politicus van het jaar 2016. Hij volgt CDA-fractievoorzitter Jacky Silos op die vorig jaar de felbegeerde oorkonde in ontvangst mocht nemen. Hoekstra won het dit jaar van Leefbaar Vlaardingen-raadslid Raymond van Haren, PvdA-fractievoorzitter Stefanie Solleveld en SP-raadslid Ingrid Wijker.

Sinds 2014 is het een traditie dat de journalisten van de lokale media in Vlaardingen zich beraden over wie zij de titel politicus van het jaar toekennen. Herman van Nieuwenhuizen (Vlaardingen24) Ben Trooster en Wouter Schutte (Omroep Vlaardingen) en Peter Joore (De Vlaardinger) leverden elk een lijstje in met een nummer 1, 2 en 3. Dat levert uiteindelijk een lijstje op met punten; Arnout Hoekstra vergaarde dit jaar de meeste punten.
 

Uit het juryrapport


,,Is een wethouder ook politicus werd ons gevraagd ? Wij vinden van wel, want wethouders zijn niet louter presentatoren van het collegebeleid. Zij gebruiken niet alleen argumenten maar ook politieke trucjes naast retorische vaardigheden en spelen niet alleen op de bal maar soms ook op de man. Zo herinneren we ons het telraam. Arnout liet in zijn eerste jaar op Financiën nog weleens wat steken vallen en was soms zelf letterlijk het spoor bijster; zoveel antwoorden als hij toen op vragen uit de raad op moest zoeken hebben we zelden eerder meegemaakt. Hij heeft zich vorig jaar hersteld en dit jaar verliep vloeiend. Soms zelfs zo vloeiend dat hij een imago kreeg wat Mark Rutte lang bezat: een Teflon politicus, niets bleef aan hem plakken. Degelijk in debatten, altijd goed voorbereid en zijn voorheen wat onwennige houding heeft hij  met het ontwikkelen van een eigen, droge vorm van humor redelijk afgebroken. Financieel heeft hij  een degelijke en soms pijnlijke koers moeten varen, maar wij denken dat het uiteindelijk tot een gezonder beleid heeft geleid. Wij denken wel dat dit voor hem mogelijk werd door een uitstekend team ambtenaren, waarvan er in een commissie soms meer zitten dan het aantal aanwezige raadsleden; en wie betaalt dat eigenlijk?’’