Categorieën

Service

Actie tegen afschaffen kwijtschelding Hoogheemraadschap

Actie tegen afschaffen kwijtschelding Hoogheemraadschap
Politiek

Actie tegen afschaffen kwijtschelding Hoogheemraadschap

  • Redactie
  • 17-11-2015
  • Politiek
Actie tegen afschaffen kwijtschelding Hoogheemraadschap

VLAARDINGEN - Het Hoogheemraadschap Delfland besluit donderdag 19 november definitief of de kwijtschelding van de zuiveringsheffing voor minima wordt afgeschaft. Het plan houdt in dat veel huishoudens die nu al niet of nauwelijks rond kunnen komen vanaf 2017 ruim 280 euro per jaar moeten gaan betalen. De SP gaat een laatste poging doen om dit plan van tafel te krijgen. SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut: ,,Veel mensen komen nu al honderden euro's tekort om hun vaste lasten te betalen. Met dit besluit wil het Hoogheemraadschap de mensen in de regio kennelijk laten verzuipen. Ik roep de leden van de verenigde vergadering van Hoogheemraadschap op deze onverantwoorde stap niet te zetten!’’ De SP zal samen met mensen die getroffen worden door dit plan demonstreren. SP wethouders Björn Lugthart (Rijswijk) en Arnout Hoekstra (Vlaardingen) demonstreren mee en zullen namens hun gemeenten inspreken in de vergadering.


Geen voordeel voor Hoogheemraadschap

Delfland is al jaren het duurste waterschap van Nederland en heeft een enorme schuld, maar deze maatregel levert geen financieel voordeel op. Het is enkel een herverdeling. ,,Dat maakt het compleet onlogisch om dit te doen,’’ stelt Lugthart. ,,De enige reden die ik kan bedenken is om te kunnen zeggen dat je de tarieven gemiddeld met een paar euro hebt verlaagd.’’


Ook gemeenten op kosten gejaagd

,,De incassokosten zullen enorm stijgen en ook het aantal oninbare facturen zal toenemen omdat mensen dit simpelweg niet kunnen betalen,’’ vult Arnout Hoekstra aan. ,,De deurwaarderskantoren gaan gouden tijden tegemoet’’. De belastinginning wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van gemeenten en hoogheemraadschap. Daardoor zullen gemeenten niet alleen te maken krijgen met meer hulpvragen van gezinnen in armoede, maar ook geconfronteerd worden met hogere uitvoeringskosten.

De SP zal aanstaande donderdag aanwezig zijn bij de verenigde vergadering van Delfland en een ultieme poging doen om dit plan van tafel te krijgen. De vergadering van het Hoogheemraadschap is donderdag 19 november om 13:00, in het Gemeenlandshuis Delft, Phoenixstraat 32. Op die plek wordt er verzameld om 12:30.