'Vertrek SP fractie was volkomen onverwacht'

16-02-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Van de grootste partij (volgens de eigen website) naar niet meer in de gemeenteraad. In (vandaag) exact drie maanden tijd kan er veel veranderen. Op 16 november diende SP wethouder Arnout Hoekstra zijn ontslag in en vandaag werd Marcel Kerkhof wakker als fractievoorzitter van een viermansfractie die uit de SP gestapt is. Kerkhof en zijn collega’s Ingrid Wijker, Alke van Marsbergen en Jasper van de Velde zijn uit onvrede met de handelwijze van Hoekstra en het bestuur gisteren officieel uit de partij gestapt. ,,Drie maanden over je eigen schaduw heen springen als fractie is voldoende’’, aldus Wijker op social media.

Burgemeester Annemiek Jetten kreeg het gisteren als eerste officieel te horen, hoewel collega’s van andere fracties al geïnformeerd waren. De griffie zal nu aan het werk gaan om alles op de website van de gemeente en op de ‘bordjes’ voor de vergaderingen aan te passen. De vier gaan nu gezamenlijk verder als Groep Kerkhof, en dat is omdat de wet daar regels voor geeft. Marcel Kerkhof: ,,Ik ben fractievoorzitter en, ondanks dat we alle vier natuurlijk gelijkwaardig zijn, ga je dan als groep verder met de naam van de fractievoorzitter. Dat is ook bij de afsplitsing gebeurd met de Fractie Boers van Ron Boers. Ik vind het een ongelukkige keuze, maar het is niet anders’’.

,,Ik ben niet als socialist gaan slapen en als neoliberaal wakker geworden’’, vervolgt Kerkhof in zijn reactie. ,,We hangen nog steeds het socialistische gedachtengoed aan en zullen het programma zoals we dat gestart hebben gewoon volgen met alles wat we ook al belangrijk vonden bij de SP. Ik heb inmiddels gezien welke reacties er vanuit het bestuur zijn gekomen en ook van Arnout Hoekstra, en daar hebben we vrede mee’’.

,,Er is een verhaal ‘ingeslopen’ dat Arnout een en ander gepland had, dat vertrek uit het college’’, aldus voorzitter van het SP bestuur Willem de Man in zijn reactie. ,,Er waren allerlei complottheorieën en we waren al langer bezig als bestuur om de fractie weer met ons op één lijn te krijgen. We hebben zelf onderzoek gedaan en ons is niet gebleken dat Arnout dit van tevoren gepland had, hij is voor ons daar altijd eerlijk in geweest. We hadden na een gesprek afgelopen woensdag het idee dat we uiteindelijk weer op de goede weg zaten en dan kwam ineens gisteren het mailtje van Marcel Kerkhof met het vertrek van de vier raadsleden uit de SP. Een volslagen verrassing voor ons. Ik kan niets anders bedenken dat ze Arnout zoveel mogelijk schade hiermee willen toebrengen. We zijn er eigenlijk allemaal beduusd van, inclusief Remi Poppe en Frank Hoogervorst die nog als mediator bemiddelingspogingen hebben gedaan’’.

Aanstaande dinsdag vergadert de raad officieel weer vanaf 20.00 uur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date