Categorieën

Service

'Flutonderzoek' naar raadsleden en wethouders

'Flutonderzoek' naar raadsleden en wethouders
Politiek

'Flutonderzoek' naar raadsleden en wethouders

  • Redactie
  • 04-06-2018
  • Politiek
'Flutonderzoek' naar raadsleden en wethouders
VLAARDINGEN – Het onderzoek naar de integriteit van raadsleden en wethouders in Vlaardingen door bureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) deugt niet. Dat is de conclusie van een aantal raadsleden die zich hierover uiten op diverse social media.

,,Er worden slechts twee documenten opgevraagd’’, aldus demissionair wethouder Ruud van Harten. ,,Een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) en een BKR toets (Bureau Kredietregistratie). Een VOG ligt na aanvraag, en zonder diepgaand onderzoek, per ommegaande op de deurmat en de BKR toets schort aan alle kanten. De belangrijkste schuld van veel Nederlanders is de hypotheek op de woning, maar die wordt vaak niet eens vermeld. Laat staan of de onderzoekers getoetst inzicht hebben in de waarde van je woning in relatie tot de hoogte van je hypotheek. Best een belangrijk gegeven in verband met potentieel chantabel zijn. En de gokschuld die ik heb, ja daar heb ik het met de onderzoekers natuurlijk niet over gehad.....’’, aldus Van Harten met een licht cynische ondertoon. ,,Als je niet integer bent, is de kans dat je oneerlijk bent bij het invullen van de vragen enorm groot. En wie constateert dat?’’, vult hij aan.

Ook partijgenoot Erik van Pienbroek, raadslid voor de ChristenUnie/SGP is niet te spreken over het onderzoek. Van Pienbroek: ,,Tijdens het gesprek voor dit onderzoek is niet gevraagd of ik mij wilde identificeren. Mijn vraag aan het einde van het gesprek was dan ook 'Weet u met wie u heeft gesproken?' Lekker handig en betrouwbaar. Het is echt treurig. Straks krijg ik mijn resultaten en kan ik lezen hoe het er met mij voorstaat. Daarna mag ik besluiten of de burgemeester het ook mag inzien. Wat is het doel geweest?’’ Van Pienbroek heeft daarmee een sterk punt, want niemand hoeft zijn rapport te delen met een ander. Dat geldt overigens ook voor wethouders die over hun rapport geen informatie hoeven te geven aan de gemeenteraad.

Het onderzoek naar de integriteit en betrouwbaarheid van de beoogde wethouders die morgen worden benoemd en raadsleden lijkt inderdaad nogal ‘dun’. Naast de twee genoemde documenten vindt er met iedereen afzonderlijk gesprekken plaats. Daarnaast wordt er gekeken wat je op social media allemaal ‘uitgespookt hebt’. Wat je zelf niet meldt, daar komen ze dan ook niet (gauw) achter. Referenties worden blijkbaar niet nagetrokken en wat rechercheerwerk is de onderzoekers blijkbaar helemaal vreemd. We zullen dus nooit weten of onze volksvertegenwoordigers en bestuurders volledig ‘zuiver op de graat’ zijn.

En de kosten van het onderzoek? Die bedragen al gauw zo’n €30.000