'Ego's en persoonlijk belang bij Omroep Vlaardingen'

09-07-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – In april dit jaar noemde raadslid Tim Thiel van ONS Vlaardingen de lokale Omroep Vlaardingen nog de ‘waakhond van de democratie’ . Deze week echter vond Thiel het democratisch gehalte van de omroep ‘rammelen’. Zo was het Programma Bepalend Orgaan (PBO) qua samenstelling niet divers genoeg want er zit maar één vrouw in en uit de LHBTI+ gemeenschap ontbrak sowieso een vertegenwoordiger. En ook klopte het redactiestatuut niet want daarin ontbraken elementen uit de ‘Good Governance Code’, ofwel waarborgen voor een goed bestuur. Daarom kon de raad volgens Thiel geen positief advies geven aan het Commissariaat voor de Media over Omroep Vlaardingen als dé lokale omroep voor de komende vijf jaar.

Thiels collega Ron Boers van de fractie Boers voerde hierover gisteravond het woord in de gemeenteraad. Hij wilde de stemming over het punt van de agenda af en er moest de komende weken gewerkt worden aan een ‘reparatie’ van beide onderdelen; zowel het PBO als het redactiestatuut moesten aangepast worden. Boers kreeg hier echter zijn collega’s van de raad tegenover zich, waarbij voormalig omroepman Ben Trooster het ‘felst uit de startblokken schoot’.  Trooster noemde het een actie van twee personen, die hij niet bij name noemde, die bij de Fractie Boers blijkbaar gehoor hadden gevonden. ,,Waar een microfoon aan te pas komt ontstaan ego’s, dat geldt voor muzikanten maar ook voor een omroep. Zowel de fractie Boers als de fractie Kerkhof laten nu zich leiden door ego’s bij de omroep’’, aldus Trooster.

Voor verantwoordelijk wethouder Bart de Leede was er in ieder geval geen aanleiding om het punt te schorsen: ,,De voorwaarden waaraan de omroep moet voldoen zijn in voldoende mate door ons getoetst. De ‘Good Governance Code’ is niet wettelijk verplicht maar het redactiestatuut wordt er desondanks al op aangepast. De personen in het PBO, zo’n tiental leden, komen uit alle geledingen van de maatschappij en vormen daarmee een voldoende representatief geheel’’, aldus wethouder De Leede.  De meeste partijen gingen vervolgens mee met de wethouder in zijn pleidooi en het bericht van de fractie Boers dat pas aan het begin van de avond was verspreid werd als weinig respectvol genoemd naar de raad. ,,Waar dit nou ineens vandaan komt is mij een raadsel’’, zo reageerde Stefanie Solleveld van de PvdA. ,,En moeten  we nu iedereen die deel uitmaakt van het PBO gaan ondervragen over zijn of haar achtergrond en voorkeuren?’’

Ben Trooster kwam voordat er gestemd werd met nog een nabrander over wie er gezeten heeft in het PBO of er nog in zit, en de korte lijst waarmee hij kwam was inderdaad behoorlijk divers in elk opzicht, met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de maatschappij. Daarnaast had hij geen goed woord over voor ‘de twee personen bij de omroep die blijkbaar hun persoonlijk belang niet opzij konden zetten voor het algemeen belang’.

De raad besloot met een absolute meerderheid van 25 stemmen voor en 6 tegen voor een positief advies aan het Commissariaat voor de Media dat Omroep Vlaardingen weer 5 jaar de lokale omroep in Vlaardingen moet zijn. Raadslid Bert van Nieuwenhuizen van D66 onthield zich daarbij van stemming omdat hij als medewerker betrokken is bij de omroep.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date